"Kus on öeldud, et ainult asfalttee ja lift peab viima patsiendi juurde," ütleb perearst Madis Veskimägi.Foto: Kuvatõmmis
Uudised
17. jaanuar 2020, 12:16

VIDEO | LÄBI PORI JA VEE: perearst Madis Veskimägi käivitas ATV, et jõuda eaka patsiendi juurde (62)

Perearstide selts arvas ootamatult enda ridadest välja perearst Madis Veskimägi, sest doktor levitavat valeinfot ja laimu. Sõnakas tohter on muu hulgas kritiseerinud, et meie perearstisüsteem pole piisavalt patsiendikeskne. Sellest, kuidas Veskimägi ise tegutseb, annab tunnistust möödunud aasta lõpul tehtud video, kus ta kimab läbi pori ja vee, et aidata eakat Endlit.

"Kui leitakse, et koduvisiidid ei ole kulutõhusad, siis arvan veidi teistmoodi," ütleb Madis Veskimägi video saateks. "Ja kus on öeldud, et ainult asfalttee ja lift peab viima patsiendi juurde." Arst loodab, et ehk aitab tema video kaasa, et tee Endli juurde saaks korda. Video on tehtud patsiendi ja tema lähedaste loal. 

"Detsembri algul kutsuti koduvisiidile vanahärra põiekateetrit vahetama," kirjutab Veskimägi oma Facebooki-lehel.

"Probleem selline – tee on väga halb ja patsient ei jõua käia läbi porise teelõigu, tavalise autoga läbi ei saa. Varustuses on ATV ja milles küsimus. Protseduur saigi tehtud. Kuid... aimasin ette midagi tavatut ja nii jäädvustasin nutitelefoniga tegevuse. Kõik see tundus mulle iseäranis armas ja ei saanud teisiti, kui monteerisin kokku järjekordse filmikese. Küsisin luba nii vanapaarilt kui nende lähedastelt, tegevus on ikka delikaatne ja tungin ehk liiga sügavale teiste ellu. "

Teekond Endli koju viib läbi kunagise prügimäe, vihmasel ajal on maapind  päris pehme. Kui ilm on kuiv, pääseb autoga hõlpsalt läbi, märjemal ajal aga peab sumama, kummikud jalas, sadakond meetrit läbi põhjatu tee. Kui vanapaari tervis kehvem, siis päris oma jõududega ei saagi hakkama. Appi tulevad nooremad pereliikmed, transpordivahendiks ATV. Lootus aga on, et peagi parandatakse teelõik nii, et see kannataks autosõitu iga ilmaga.

"Mul on au tunda Endlit ja Lehtet üle 15 aasta," kirjutab Veskimägi. "Endel on töötanud ehitusmeistrina Tallinnas ja tuli pensionipõlve veetma koos abikaasaga tema sünnikodusse. Endli juures äratab suurt lugupidamist ja isegi aukartust tema väga suur kodune raamatukogu. Tema teadmised filosoofiast ja teoloogiast on muljetavaldavad. Olen pidanud mõttes punastama, kui jutulõng kandub Uku Masingule ja tema seisukohtadele ühes või teises elulises küsimuses. Seekordne koduvisiit ja protseduur on tehtud.

Kui leitakse, et koduvisiidid ei ole kulutõhusad, siis arvan veidi teistmoodi. Igale inimesele on tema kodu kõige kallim. Kodunt lahkumine lühemaks või pikemaks ajaks ei ole kerge ei patsiendile endale ega tema lähedastele. Transpordi korraldamine, töölt vaba päeva võtmine, aegade sobitamine ja palju muudki – see on paras katsumus.

Vaid veidikene kõrvalabi ja tahet, ning inimene saab rahulikult veeta oma vanaduspäevi armsas ümbruses. Rahul on nii vanapaar ise kui tema lähedased. Mulle meeldib tulla välja oma kabinetist ja külastada inimesi nende kodudes, selle juurde kuulub ka parajalt vestlust ning mitte ainult meditsiiniküsimustes.

Iga inimene ja tema elutee on kordumatu ning õpetlik. Pilt, mis seejuures tekib, on hoopis terviklikum ja kaunim. Ja kus on öeldud, et ainult asfalttee ja lift peab viima patsiendi juurde. Ka sellise tee läbimisel on oma võlu."