Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õendusõppe üliõpilased näitaisid simulatsioonikeskuses kiirabi tegutsemist sündmuskohal: kannatanu vigastuste tuvastamist ja esmaabi andmist. Foto: Meeli Küttim
Uudised
20. jaanuar 2020, 15:52

GALERII | Täna kuulutati välja õdede ja ämmaemandate aasta

Eesti Õdede Liit kuulutas täna välja õdede ja ämmaemandate aasta Eestis, et juhtida tähelepanu õdede puudusele meie tervishoiusüsteemis.

Eesti Õdede Liidu presidendi Anneli Kannuse sõnul on praegu Eestis täitmata ligi 500 õe töökohta. "Vananeva rahvastiku, krooniliste haigustega inimeste arvu suurenemise ja tervishoiuteenuste vajaduse kasvamise tõttu vajab meie tervishoid juurde oluliselt rohkem õdesid. Selleks, et täita riiklikult seatud eesmärk üheksa õde tuhande elaniku kohta, vajame Eestis juurde ligi 4000 õde.“ 

Kannus kiitis õdesid südikuse ja missioonitunde eest, viidates ka suurele läbipõlemisohule. “Kuna õdesid on puudu, töötavad õed rohkem kui täiskohaga või teevad palju ületunde. Seega ohverdatakse oma tervis ja heaolu, et patsientide tervise eest hoolitseda,” ütles Kannus.

Eesti Õdede Liidu juht Anneli Kannus. Foto: Meeli Küttim

Eestis töötab praegu umbes 8300 õde. Õed on valmis võtma rohkem vastutust, aidates jälgida näiteks krooniliste haigete seisundit.

“Õdede puuduse leevendamiseks on vaja suurendada koolitusmahte, mida praegu piirab nii kõrgkoolide vähene rahastamine kui ka praktikajuhendajate tasustamata jätmine riigi poolt. Õe õppest umbes poole moodustab praktika erinevates tervishoiuasutustes, kuid praktiseerivate õdede jaoks tähendab õendusüliõpilaste juhendamine tasustamata lisatööd, mida tehakse sageli üksnes missioonitundest. Ilma õenduspraktika juhendamise tasu õe väljaõppe kuludesse lisamata, ei tule lahendust ühiskonna kasvavale vajadusele õdede järele,” selgitas Kannus.

Peaaegu kõik tervishoiuasutused on valmis kohe õdesid juurde palkama. Näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla oleks valmis täiendavalt tööle võtma 100 õde. Ida-Tallinna Keskhaiglas on puudu ligi 50 õde. Haigekassa hiljuti loodud teenus, millega luuakse hooldekodudesse õe koht, toob vajaduse ligi 200 õe järele.