Enamik suitsetajatest on mõelnud sellest loobumisele.Foto: Vida Press
Hea nõu
21. jaanuar 2020, 07:00

MURE SÕLTUVUSEGA: suitsetamisest loobujad kardavad läbikukkumist ja teiste hurjutamist (7)

Paljud suitsetajad saavad aru, et pahest oleks vaja loobuda ja ka tahtmine on olemas, kuid sageli kardetakse läbi kukkuda, rääkis Apotheka proviisor Izabelle Adamson.

„Suitsetamisest loobumise nõustamisel tahavad inimesed eeskätt oma mure ära rääkida ja saada nõu, kuidas edasi toimetada,“ rääkis proviisor, kes  nõustab suitsetamisest loobujaid. „Nad ütlevad sageli, et tunnevad end sõltuvusega omapäi jäetuna – ühest küljest vajavad nad tuge, et suitsetamisest loobumise plaanid läbi mõelda, teisalt aga kardavad läbikukkumist ning teiste pinnapealset mittemõistvat suhtumist ja hurjutamist.“

Jaanuaris pakuvad mitmed apteegid koostöös Tervise Arengu Instituudiga suitsetamisest loobumise nõustamise teenust. „Julgustan kõiki, kel vähegi mõtteis suitsetamise mahajätmine, vaadata Tubakainfo.ee lehekülge ja tulla seal välja toodud apteekidesse nõustamisele. Nõustaja on sõltumatu, ta ei survesta ega nõua loobumist nagu näiteks elukaaslane, vaid aitab inimesel oma mõtted korda seada ja loobumisplaani kokku panna,“ sõnas Adamson.

Vastavalt suitsetamise ja sellealaste hoiakute uuringule on Eestis 87% suitsetajast mõelnud loobumisele. Paljud on loobumist proovinud, seda ka korduvalt, kuid see on siiski ebaõnnestunud. Uuringud on näidanud, et tubakatoodetest loobumise edukust tõstab oluliselt nõustaja kaasamine. Professionaalse nõustaja abil võib tubakast loobumine olla koguni mitu korda tõenäolisem kui üksi katsetades.

Foto: Pixabay

Eestis on nõustamist pakkunud haiglate nõustamiskabinetid ja ka perearstid, kuid näiteks Suurbritannia ja ka teiste riikide kogemus on näidanud, et apteekrite nõustamine on sageli tõhusam. Kõrgemat efektiivsust võib seletada nii apteegi mugava asukohaga  patsiendile kui ka võimalusega käia nõustamisel ka töövälisel kellajal, boonuse annab ka võimalus saada nõu ja nikotiinasendusravi ühel visiidil.

Apteegis nõustamisel määratakse suitsetaja nikotiinisõltuvuse tase, arutatakse, mis motiveerib inimest tubakatoodetest loobuma, koostatakse loobumisplaan ja jagatakse nõuandeid, vajadusel soovitatakse nikotiinasendusravi (NAR) käsimüügiravimitega või suunatakse patsient edasi tubakast loobumise nõustamise kabinetti või perearsti juurde retseptiravimi määramiseks.

Nõustamisel on väga oluline, et  inimene arutaks nõustajaga läbi ja paneks kirja põhjused, mis motiveerivad teda suitsetamisest loobuma – tervis, soov mitte  kahjustada enda ja lähedaste tervist, hoida kokku raha vms. Loobumisplaani saab kirja kuupäev, mil inimene proovib suitsetamisest loobuda. Seejärel räägitakse läbi, mida teha enne seda, et loobumine ei oleks nii keeruline, millised võõrutusnähud võivad tekkida pärast loobumist ja kuidas neid vältida ning vajadusel lepitakse kokku ka kordusnõustamine.

„Apteeki võib nõustamisele tulla ka pärast loobumist  3., 5. või 7. päeval, kui protsess tekitab raskusi ning on vaja tuge,“ soovitas proviisor.

Apteekides nõustavad spetsiaalse koolituse saanud apteekrid privaatses nõustamisruumis.