Kui sa ise ei taha tööl haigestuda, siis püüa ka ise vältida tõbisena tööle tulemist ja teiste nakatamist.Foto: Alexander Dummer / Pexels
Nipid
5. september 2020, 05:27

Lugeja küsib: mida teha, kui kolleeg käib pidevalt haigena tööl? (10)

Sageli ei pööra inimesed oma haigusele tähelepanu ning käivad seetõttu ka tööl edasi, kuigi tegelikult peaksid nad ennast hoopis kodus ravima. Kahtlemata ohustab see aga ka teisi inimesi samas asutuses, sest haigus võib ka neile edasi kanduda. Küsimusele, kuidas haige kolleegiga töökeskkonnas hakkama saada ning milliseid lahendusi on võimalik leida, vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula.

„Haigena tööl käimine on keeruline teema. Täiskasvanud inimestena ei jää me iga köha ja nohu tõttu töövõimetuslehele, sest siis viibiks me suure osa sügistalvisest perioodist kodus,“ viitab Kaljula levinud probleemile. Samas tõdeb ta, et kollektiivis töötades tuleb ka teistega arvestada. „Paljudes kohtades on mõeldud sellele, kuidas haigena tööl käimist vähendada. Näiteks saavad töötajad võtta tervisepäevi, töötada kodukontoris vmt ehk kui vähegi võimalik, tuleks kasutada võimalust olla kodus ja teha tööd kolleege nakatamata,“ paneb konsultant kõigile südamele. 

Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle endale tehakse!
Kui kaastöötaja käitub häirivalt ja on pidevalt tööl haigena, mistõttu kannatab nii töö kvaliteet ja ta seab ka teised nakatumisohtu, tuleks sellest Kaljula sõnul esmalt tööandjat teavitada. „Teavitada ei ole vaja ettevõtte tippjuhti, piisab vahetust juhist, kes saab hakata probleemi lahendamisega tegelema,“ selgitab konsultant, et olukorra lahendamisel võivad abiks olla ka töökeskkonnaspetsialist ja töökeskkonnavolinik. „Esmalt tuleks töötajaga lihtsalt rääkida ning uurida, kuidas ta ennast tunneb, kuna ilmselt pole ka temal haigena tööl olles kuigi hea olla. Tasuks läbi arutada, millised on võimalused olukorra lahendamiseks, näiteks kodus töötamine, tervisepäevade kasutamine vmt,“ toob Kaljula välja punktid, millest alustada. 

„Selles olukorras kehtib vana tõde, et ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse. Kui sa ise ei taha tööl haigestuda, siis püüa ka ise vältida tõbisena tööle tulemist ja teiste nakatamist,“ tuletab ta meelde lihtsa printsiibi. Samas tuleb tõdeda, et aeg-ajalt tuleb ette olukordi, kus mingi ülesanne tuleb ära teha hoolimata nohust, köhast ja üldisest halvast enesetundest, aga see ei ole nii iga kord. „Iga köhatuse peale haiguslehele jäämine pole ilmselt mõistlik, ent kui tervis on sedavõrd kehv, et tööd korralikult teha ei saa, siis tuleb koju jäämist tõsiselt kaaluda,“ soovitab töökeskkonna konsultant tõsisema haiguse puhul kindlasti koju jääda.

„Ametite puhul, kus on suurem oht haigete inimestega kokku puutuda, näiteks klienditeenindajatel, müüjatel, apteekritel, tuleks mõelda töötajate vaktsineerimise peale,“ soovitab Kaljula. Olgugi et praegu on seda juba hilja teha, tuleks seda kaaluda sügisel, kui gripi vastu vaktsineerimiseks on õige aeg.