Vaktsineerimisega kaasnev kasu kaalub oluliselt üles sellega kaasnevad riskid, väidab Maailma Tervishoiuorganisatsioon.Foto: Vida Press
Uudised
27. jaanuar 2020, 13:25

VALEINFO LEVIB JÄLLE: terviseamet lükkab ümber vaktsineerimisvastaste väited (20)

Terviseamet annab teada, et sotsiaalmeedias levib taas väärinfo vaktsineerimise kohta. Amet juhib tähelepanu Facebooki-postitusele, kust jääb mulje, nagu Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) seaks kahtluse alla vaktsiinide ohutuse. WHO Eesti esindus kinnitab, et WHO on jätkuvalt seisukohal, et vaktsineerimine on päästnud miljardite laste elu ja tervise.

Terviseamet märgib, et postituses võetakse kokku kontekstist väljarebitult ja meelevaldselt tõlgendatult detsembri alguses Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) poolt korraldatud vaktsiinide ohutuse teemalisel konverentsil kõlanud väited. Sealjuures on postitusele usaldusväärsuse tõstmiseks lisatud kuvatõmmis WHO logoga. Postitus on pealkirjastatud, nagu WHO seaks kahtluse alla vaktsiinide ohutuse. Tegelikult aga rõhutati konverentsil, et inimeste ootused vaktsiinidele ning vaktsiinide-teemalise tõenduspõhise info järele on üha kõrgemad.

On selge, et väide, nagu vaktsiinid oleks 100% ohutud, 21. sajandil enam ei päde. Vaktsiinide ja nende ohutuse arendamisse tuleb panustada üha rohkem ning tõenduspõhine kommunikatsioon peab olema sedavõrd tõhus, et inimesed mõistaksid, et vaktsineerimisega kaasnev kasu kaalub oluliselt üles sellega kaasnevad riskid.

WHO esindus Eestis kinnitab, et WHO on jätkuvalt seisukohal, et vaktsineerimine on päästnud miljardite laste elu ja tervise. Kuivõrd vaktsineerimine mõjutab väga paljude inimeste elusid, siis tegelevad vaktsiinide ja nende ohutuse arendamisega parimad teadlased. Vaktsiinide toime ja kõrvalnähtude hindamiseks on loodud range süsteem, mis otsuste langetamisel kasutab vaid parimat teaduspõhist infot.

Eelpool mainitud postituse ja selle autoritega tegeleb edasi juba WHO juriidiline osakond.