Tanel Tuuleveski suusatas üksi lõunanabale. Pildil mees kodumaale naasnuna. Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
28. jaanuar 2020, 12:12

TEENETEMÄRK 2020 | Lõunapooluse vallutaja Tanel Tuuleveski: „Seiklused on mulle alati huvi pakkunud.“ (6)

Alles läinud kuul esimese eestlasena suuskadel lõunapoolusele jõudnud alpinist ja polaarrändur Tanel Tuuleveski saab vabariigi aastapäeva eel presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi. Lähitulevikus kavandab ta 900kilomeetriste suusamatkade asemel lühemaid retki – ja ehk ka soojemas kliimas.

Tanel Tuuleveski (45) on alpinistina vallutanud kaks 8000 meetrist kõrgemat mäge: Cho Oyu ja Džomolungma. Mullu 29. detsembril jõudis Tuuleveski esimese eestlasena suuskadel lõunapoolusele. 35 päeva kestnud soolomatka käigus läbis ta 940 kilomeetrit.

Presidendi otsuses Tuuleveskile Valgetähe ordeni andmise kohta toodi lisaks ülalnimetatule veel välja, et oma viimase ettevõtmisega toetas ta Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi.

Mida Valgetähe orden talle tähendab? „Meeldivat tunnustust loomulikult,“ vastas Tuuleveski.

Kuidas keskealisel mehel tekkis pöörane idee omal jõul ja üksi lõunapoolusele minna, on Tuuleveski pidanud palju seletama. Lühidalt kokkuvõetuna: üks norrakas pani talle selle mõtte pähe ja sealt pall veerema hakkaski. „Need seiklused, sellised ettevõtmised on mulle kogu aeg huvi pakkunud,“ tõdes mees.

Kui paluda mehel Antarktika retke kogemust vaid paari sõnaga kirjeldada, siis ei tulegi vastuseks „põrgukülm“ ja „kuradi raske“, nagu võiks eeldada. Märksõnadena kõlavad hoopiski „suur“, „majesteetlik“, „võimas“ ja „vaikne“ – aga ka „üksildane“.

Lõunapoolus vallutatud ja presidendi orden tulekul – milliseid huvitavaid seiklusi mees edasi plaanib ette võtta? „Praegu midagi konkreetset laual ei ole,“ sõnas Tanel Tuuleveski. „Mõtteid on igasuguseid, aga ei saa küll nüüd öelda, et kuhu ma järgmisena kohe minema hakkan. Kindlasti ma matkamist jätkan, aga see ei pruugi olla nii ekstreemne. Vahepeal võib ka midagi rahulikumat teha. Ja soojemas kliimas loomulikult.“