Foto on illustreeriv.Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
28. jaanuar 2020, 20:15

USA töötab välja vaktsiini koroonaviiruse vastu, ent see võib olla tulutu (10)

USA tervishoiuvõimud püüavad luua vaktsiini Hiinast pärit uue koroonaviiruse vastu, mis on nõudnud üle saja inimelu, teatasid teisipäeval ametiisikud.

Riiklike terviseinstituutide (NIH) ametnik Anthony Fauci ütles ajakirjanikele: "Me juba alustasime NIH-is ja paljude meie koostööpartneritega vaktsiini väljatöötamist," vahendas ERR-i uudisteportaal

"Protsess on pikk ja prognoosimatu," märkis ta, "kuid me liigume sellega edasi viisil, nagu meil peaks vaja olema seda tarnida. Teisisõnu, me võtame arvesse mustima stsenaariumi, mille kohaselt see kasvab suuremaks puhanguks".

ERR-iga rääkinud viroloogide hinnangul on aga koroonaviiruse vaktsiisikandidaadi loomine suhteliselt lihtne ning sellest kulub ilmselt vaid paar kuud. Küll aga võib haiguspuhand vaibuda ammu enne vaktsiini ohutuses veendumist. Sellepärast soovitatakse ka mõelda haiguse vastu kaitse otsimisel senisest laiemalt. 

"Koroonaviiruse vaktsiini tegemist on harjutatud juba mõnda aega. Tehnoloogiat pole vaja välja mõelda, sest see on olemas. Inimesed teavad täpselt, kas ja kuidas mida teha ehk see on praegu koolipoisi ülesanne. Sellega ei saa midagi suurt viltu minna," leidis Andres Merits, Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professor.

Praegu laialt kasutatavate vaktsiinide ohutuse tõestamiseks korraldatud kliinilised katsed on hõlmanud kümneid tuhandeid inimesi ning nõudnud miljardeid dollareid ja mitmeid aastaid. Uute ja alles oma leviala laiendavate viiruste tekitatud haiguspuhangud võivad selleks ajaks juba ammu läbi olla. Näiteks on 8100 inimest nakatunud ja umbes 770 inimest tapnud SARS sama hästi kui maailmast kadunud.