Kui puugil on võimalus inimesele kinnituda, siis küllap ta seda ka teeb.Foto: Vida Press
Uudised
29. jaanuar 2020, 15:47

TEADLANE HOIATAB: kui soojad talved jätkuvad, püsib puugioht aasta ringi (5)

Erakordselt soe jaanuar on ajanud liikvele ka mõned kutsumata külalised. Hiljuti märkas üks Turu linna naine oma poja säärel puuki, kirjutab Iltalehti. Kui talved püsivad sama sajused ja soojad, võib puugioht püsida aasta ringi, hoiatab teadlane.

Puugihooaeg kestab nii Eestis kui Soomes üldiselt aprillist oktoobri lõpuni. Puugid muutuvad pärast talve aktiivseks, kui päeval on sooja +5 kraadi. Seega pole väga imestada, et tänavusel soojal talvel võivad liikvel olla ka puugid.

Turu ülikooli teadlane Jari Hänninen imestab nii väga sooja jaanuarikuu kui ka puukide olemasolu üle. Tema sõnul muutuvad puugid aktiivseks juba mõne plusskraadiga ja kui neil on võimalus inimesele kinnituda, siis küllap nad seda ka teevad.

Ka lumekate mõjutab puuke. Loomulikult ei saa nad midagi teha, kui nad on lume all. Aga kui lund pole, on ka puukidel võimalik liikuda.

Hännineni arvates ei saa praegu veel ennustada, kuidas soe talv mõjutab puukide arvukust tänavusel suvel. Tema sõnul mõjutab puukide arvukust eelmise sügise puugipõlvkond. Vaevalt, et praegu ärkvel olevad puugid suudavad tublisti paljuneda.

Teadlane paneb südamele, et inimestel, kes liiguvad looduses, on äärmiselt oluline kontrollida ka talvel, et kehal poleks puuke.