Hoolimata sellest, et turistid ostavad apteegid kaitsemaskidest tühjaks, on Tallinna vanalinnas maskikandjaid vähe.Foto: Martin Ahven
Uudised
31. jaanuar 2020, 14:58

HIRM KOROONAVIIRUSE EES ON SUUR: Tallinna kesklinna apteegid on kaitsemaskidest tühjaks ostetud (60)

Hirm koroonaviiruse ees on tekitanud olukorra, kus paljudest Tallinna kesklinna apteekidest on nina ja suud katvad kaitsemaskid otsa saanud. Peaasjalikult ostavad maske välismaalased, kuid klientide seas on ka üksikuid eestlasi.

Tallinna kesklinnas asuvates apteegis lähevad kaitsemaskid kui soojad saiad. Klientide hulgas on ka üksikuid eestlasi, kuid lõviosa maske ostavad ära turistid. Apteeker tunnistab, et paljudes apteekides on maskid täiesti otsas, ent neil veel mõned on. Küll aga pole vähemalt praegu neid võimalik juurde tellida ka laost, sest ka sealt on kõik otsa saanud. Seejuures möönab apteeker, et mask koroonaviiruse puhul suurt ei aita: mõistlikum on järgida hügieeni ja hoida oma immuunsüsteem tugevana. Mask aitab pigem juba nakatunud inimeste puhul, et nad ei kannaks viirust teistele edasi.

Hiinas, kus koroonaviiruse levik alguse sai, on suur kaitsemaskide puudus. Välismaa meedia on kirjutanud, et hirm koroonaviiruse ees on nii suur, et paljud hiinlased valmistavad maske isegi käepärastest vahenditest. Muuhulgas ka naiste rinnahoidjatest.

Hoolimata sellest, et turistid ostavad apteegid maskidest tühjaks, on Tallinna vanalinnas maskikandjaid vähe.

Läinud nädalal rääkis Apotheka proviisor Merle Niglas Õhtulehele, et kaitsemaskide osas on inimeste teadlikkus kindlasti veel madal, sest arvatakse, et ühe maskiga võib mitu nädalat läbi ajada. "See ei vasta tõele. Apteegis müüdava kaitsemaski maksimaalne kandmise aeg on kolm tundi, seejärel on soovitatav maski vahetada, sest maski pealispind võib kanda viirust edasi. Maski tuleb vahetada ka siis, kui see on näiteks köhides või aevastades niiskunud ja puutunud kokku sekreedi pritsmetega," selgitas Niglas.

Kuidas vältida haigeks jäämist?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on pakkunud juhiseid, kuidas haigestunuid jälgida, diagnoosida ja ravida. Samuti on avaldatud juhendid viiruse leviku tõkestamiseks, mis hõlmavad üldiseid viirusinfektsioonide vältimise soovitusi, aga ka täiendavaid soovitusi praeguse koroonaviirusinfektsiooni puhangut silmas pidades.

1. Pese regulaarselt käsi vee ja seebiga, desinfitseeri võimalusel.

2. Kata nina ja suu salvräti või käisega, kui aevastad või köhid.

3. Väldi lähikontakte inimestega, kellel on respiratoorne infektsioon.

4. Kuumuta loomseid toiduaineid enne söömist piisavalt.

5. Väldi kontakte lindude ja loomadega nii turul, looduses kui ka farmis.