Tõenäosus, et siin liikuv Hiina turist viirust kannab, on väga väike. Foto: Vida Press
Uudised
31. jaanuar 2020, 14:18

KAS HIINA TURISTE PEAKS KARTMA? Terviseamet: kiirabi tasub kutsuda ainult siis, kui selleks on tõeliselt põhjust (102)

Täna  Schlössle hotellist kiirabiga haiglasse toimetatud Hiina turistid osutusid täiesti terveteks, esmane ülevaatus koroonaviiruse nakkust ei kinnitanud, teavitab terviseamet.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul kutsus turistidele kiirabi hotelli administratsioon. „Kiirabi tasub kutsuda ikka ainult juhul, kui selleks on ka tõeliselt põhjust,“ ütles Kadai, kelle sõnul pole põhjust Hiinast pärit inimesi karta. „Tõenäosus, et siin liikuv Hiina turist viirust kannab, on tegelikkuses väga väike.“

Turistidele kiirabi kutsunud hotelli töötaja tõi üheks põhjenduseks tõiga, et turistid ei armastanud oma toast väljuda. „Meile teadaolevalt pidasid hiinlased kiirabi saabumist riiklikuks formaalsuseks ning tegid meedikute saabumisel nendega täielikku koostööd." 

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul tegid Hiina turistid meedikutega täielikku koostööd. Foto: Tiina Kõrtsini

Terviseamet palub inimestel säilitada rahu ning suhtuda tervishoiuressursi ja kiirabi kasutamisse lugupidavalt.

Terviseamet rõhutab, et kindlasti ei tohi kiirabi kutsuda ilma inimeselt küsimata, kuidas ta tervisega lood on. Juhtunut võib vaadata ka positiivse poole pealt - terviseamet ja kiirabi said testida oma valmisolekut ja saavad nüüd kinnitada, et kõik süsteemid töötavad.

Täna kiirabiga haiglasse toimetatud Hiina turistid osutusid täiesti terveteks, esmane ülevaatus koroonaviiruse nakkust ei kinnitanud. Hiina turistid lahkusid pärast tervisekontrolli haiglast.

Kuigi maailma tervishoiuorganisatsioon WHO otsustas Hiinast alguse saanud koroonaviiruse leviku tõttu välja kuulutada rahvusvaheline terviseohu, ei soovita WHO piirata reisimist ega kaubavahetust.

Terviseameti labor suudab nüüd koroonaviirust tuvastada

Täna asus terviseameti labor katsetama Eestisse saabunud koroonaviiruse 2019-nCoV praimereid, esimeste negatiivsete ja positiivsete kontrollproovide õigsust kontrollivad eestlased WHO referentslaboris.

Martin Kadai sõnul on analüüsi tulemuste kontroll WHO referentslaboris vajalik selleks, et kontrollida uue viiruse tuvastamise kvaliteeti. „Testperioodil me võtame kõrvale nii-öelda teise arvamuse,“ selgitas Kadai, kelle sõnul on uue võimekuse loomine osa epidemioloogilisest valmisolekust. „Lisandunud võime annab meile võimaluse Hiinas levivat koroonaviirust tuvastada orienteeruvalt kaheksa tunniga.“

Enne 2019-nCoV praimerite saabumist oleks terviseamet võimalikku koroonaviiruse kahtlust saanud tuvastada Rootsi või mõnes muus partnerlaboris.