"80aastasel inimesel lihtsalt ongi lõhnataju nõrgem, nagu ka kuulmine viletsam ja silmanägemine samuti," ütleb dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
4. veebruar 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Miks ma ei tunne lõhnu pärast põskkoopapõletikku?

80aastane proua küsib: "Kolm aastat tagasi oli mul põskkoopapõletik, sellest saime arsti abiga jagu, aga nüüd on selline lugu, et lõhnu üldse ei tunne. Alguses arvasin, et lõhnade tundmine taastub, aga ei taastunud. Ainult toidu maitset tunnen, aga lõhna ei tunne. Kas nii jääbki?" Maitsetundlikkuse mainimine on täiesti asjakohane. Asi on selles, et inimene tunneb keelega ainult nelja maitset - soolast, magusat, mõru ja haput. Kogu ülejäänud maitsebuketi paneb aju kokku neljast maitsest ja tuhandetest lõhnadest. Järelikult mingil määral on lõhnataju täiesti olemas, muidu tunduks toit täiesti maotu.

Pärast põskkoopapõletikku on jäänud jääknähuna nina limaskesta väike turse, see vähendab lõhnataju. Peale selle, 80aastasel inimesel lihtsalt ongi lõhnataju nõrgem, nagu ka kuulmine viletsam ja silmanägemine samuti. Kuulmisaparaadid ja prillid on olemas, lõhnade jaoks pole mingit abivahendit välja mõeldud, kuigi põhimõtteliselt oleks see võibolla isegi võimalik.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99