Meestearst Margus Punabi sõnul pöörab meestekliinik aina suuremat tähelepanu meeste üldterviseleFoto: Teet Malsroos
Keha
4. veebruar 2020, 11:32

MEESTEARST MARGUS PUNAB: meestehaiguste ja üldtervise seoseid mõistetakse aina paremini (1)

Soovimatu viljatusega paaride osakaal on umbes 15%, neist umbes pooltel juhtudel on põhjuseks mehe vähene viljakus. Viljatuse põhjuste parem mõistmine aitab inimesi paremini ravida ja ideaalis ka probleeme ennetada. 

Viljakusprobleeme uuriva Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna professori Margus Punabi teadustöö keskmes on eesnäärmehaigused, suguelundite arengulised häired ja hüpogonadism ehk olukord, kus meeste munandid ei tooda piisavalt testosterooni.

Hüpogonadismi levimus suureneb meeste keskmise vanuse kasvades kiiresti. „Seoses keskmise eluea kiire tõusuga Eestis kasvab vanemate meeste osakaal ning see omakorda suurendab selle terviseprobleemi mõju üldises haiguskoormuses. Hea elukvaliteedi tagamiseks ja üldtervise riskide maandamiseks on väga oluline ennetav vahelesegamine ja õigeaegne ravi,“ tõdes Punab.

Androloogiaprofessori sõnul on nii mehe raske viljatus kui ka hüpogonadism tihedalt seotud meeste keskmisest suurema suremusriskiga. „Siit johtub ka meestekliiniku järjest suurem tähelepanu meeste üldtervisele. Praegu on käimas Eesti Haigekassa rahastatav rakenduslik projekt, kus uurime 40–49-aastaste Eesti meeste üldist ja soospetsiifilist tervist.“

Punabi sõnul valitseb kliinilises androloogias praegu kuldajastu. „Kõigi peamiste meestehaiguste jaoks on välja töötatud informatiivsed uuringuskeemid ja olemas on ka lahenduseni viivad raviviisid,“ tõdes ta, lisades, et tänu geneetika kiirele arengule on viimastel aastatel hakatud paremini mõistma haiguste taga peituvaid geno- ja fenotüübi seoseid. Järjest paremini mõistetakse ka meestehaiguste ja üldtervise seoseid.

„Minu jaoks on kõige huvitavamad viimase aja avastused, mis aitavad paremini mõista elu jooksul tekkivate, vahel isegi sünnieelsest ajast pärinevate ja hiljem kumuleeruvate haiguste ning eluviisifaktorite mõju klassikaliste vanema ea haiguste väljakujunemisele,“ kirjeldas Punab üht eriti paeluvat valdkonda.

Margus Punabi juhendamisel on kaitstud doktoritöid teemadel, mis käsitlevad viljakuse seost mehe üldtervise, kaalu ja vanusega, krooniliste sugutrakti põletike ning eesnäärmehaigustega. Rahvusvahelistes projektides on ta oma meeskonnaga uurinud hüpogonadismi ja meeste vananemist.