Suuõõnevähkide suurim riskigrupp on üle 40aastane mees, kes tarvitab tubakatooteid ja liialdab alkoholiga. Foto: Vida Press
Keha
4. veebruar 2020, 12:12

Täna tähistatakse ülemaailmset vähipäeva.

VÄHK VÕIB ARENEDA KA SUUS: hambaarstid soovitavad ebatavalisi muutusi kindlasti kontrollida (2)

Hambaarstid kutsuvad inimesi üles pöörama hammaste tervise kõrval tähelepanu kogu suu tervisele, ka suuõõne pahaloomulistele kasvajatele.“Kasvajad võivad suuõõnes esineda igal pool: huultel, põselimaskestal, igemetel, keelel, suupõhjas, kõvasuulael," ütles dr Marjo Sinijärv.

"Oluline on, et ebatavalise leiu puhul, mis püsib üle kahe nädala, pöörduks inimene esimesel võimalusel hambaarsti juurde kontrolli, kes seejärel suunab patsiendi täiendavate uuringute vajadusel suukirurgi või näo-lõualuudekirurgi vastuvõtule,” soovitas hambaarstide liidu juhatuse liige Marjo Sinijärv. 

Sinijärve sõnul diagnoositakse Eestis igal aastal ligi 200 pahaloomulise suuõõnes paikneva kasvaja esmajuhtumit.

Enamik suuõõne kasvajalistest muutustest saavad alguse püsivast valgest või punasest kahjustusest. Muutusi võib olla igas eas, kuid suurim riskigrupp on üle 40aastane mees, kes tarvitab tubakatooteid ja liigtarvitab alkoholi.

Teisteks riskifaktoriteks on inimese papilloomiviirus (ehk HPV, eelkõige noorematel inimestel), UV kiirgus (kasvajad huultel), pidev trauma suuõõnes, halb suuhügieen, kahjustunud ja põletikulised ravimata hambad, herpesviiruse infektsioon ning immuunpuudulikkus.

„Suutervise hoidmiseks on oluline võtta omaks head suuhügieeni harjumused ning vähemalt korra aastas ka suuõõne kontrolliks hambaarsti külastada,” ütles Sinijärv.

Eesti Hambaarstide Liidu, Tartu Ülikooli ja Eesti Haigekassa koostöös toimub üle-eestiline täiskasvanud elanikkonna suutervise uuring. Uuringus saavad tasuta osaleda kõik üle 35-aastased Eesti elanikud.

Visiidi käigus tehakse hammaste ja suuõõne läbivaatus (umbes 15 minutit) ning antakse soovitus ravivajadusest, raviprotseduure ei tehta. Ülevaadet uuringus osalevatest kliinikutest näeb Haigekassa kodulehelt.

Märtsis, kui tähistatakse ülemaailmset suutervise päeva,  on võimalik lasta suuõõnt kontrollida rohkemates kliinikute. Tänavune suutervise päev on pühendatud samuti suuvähi ennetamisele.