Terviseamet soovitab säilitada tervet mõistust ja mitte nägema Hiinast pärit või Hiinat viimasel ajal külastanud inimestes ohtu.Foto: Vida Press
Uudised
5. veebruar 2020, 11:34

KAS KEELDUDA HIINLASTE TEENINDAMISEST? Terviseamet: säilitage terve mõistus! (13)

Terviseamet ei väsi kordamast – Aasiast pärit inimesi ei maksa uue koroonaviiruse pärast  teenindamata jätta. „Hiinas viibimine ei tähenda kohe kokkupuudet haigusega ja sellele järgnevalt haigestumist,“ ütles terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai.

Terviseamet soovitab säilitada tervet mõistust ja mitte nägema Hiinast pärit või Hiinat viimasel ajal külastanud inimestes ohtu. Amet toonitab – jäägem inimesteks ja mõistkem, et hirmul on mõnikord liiga suured silmad.

Martin Kadai sõnul ei ole Hiinast ja haiguse leviku riskipiirkonnast saabuvate inimeste puhul mõistlik ja põhjendatud otseseid piiranguid kehtestada. Kadai sõnade kohaselt on oluline mõista, et hoolimata võimalikust riskist tuleb mistahes piirangute seadmisel arvestada nende proportsionaalsust, õiguspärasust ja head tava.

„Täna ei ole kuidagi põhjendatud Hiina või Aasia päritolu turistide ja klientide teenindamisest keeldumine ega Hiinat külastanud inimeste tööle või kooli mittelubamine,“ ütles Kadai

Pealegi on uue koroonaviiruse levik inimeselt inimesele praegu teadaolevate andmete põhjal piiratud ehk teisisõnu levib haigus ennekõike piisknakkuse teel lähikontakti kaudu.

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) hinnangul on kõrge risk nakatumiseks neil Euroopa Liidu elanikel, kes elavad või reisivad praegu Wuhanis. Teistes Hiina piirkondades hindab ECDC nakatumisriski keskmiseks tõenäolise suurenemise trendiga.