Foto: Tiina Kõrtsini
Terviseuudised
9. veebruar 2020, 20:16

Koroonaviirus on tapnud rohkem inimesi kui SARS (41)

Koroonaviirusesse on haigestunud juba umbes 38 000 inimest ning selle kätte on surnud rohkem inimesi kui sajandi alguses levinud SARSi.

Sel nädalal teatas Maailma terviseorganisatsioon (WHO), et kulutab kõigest kuu vanuse haiguspuhangu, koroonaviiruse, raviks 675 miljonit dollarit. Võrdluseks, WHO on kogunud vaid kolmandiku sellest summast, et võidelda Ebola epideemiaga, mis võimutseb kesk-Aafrikas juba aastast 2018, kirjutab National Geographic.

Wuhani koroonaviirust on siiski küllaltki keeruline teiste haigustega võrrelda. Näiteks gripp võib nakatada miljoneid inimesi, kuid sellesse surevad vähesed (umbes 0,1 protsenti haigestunutest). Koroonaviirused nagu SARS, MERS ja uus Wuhani koroonaviirus on aga palju hullemad. SARS tappis 10 protsenti sellesse haigestunutest, kuid samas haigestus sellesse vaid 8000 inimest.

Praeguseks on Wuhanist alguse saanud koroonaviirus ületanud SARSi nii ohvrite kui ka haigestunute arvu poolest. Hiinast tulnud viimaste ametlike andmete järgi on koroonaviirus nõudnud nüüdseks juba 780 inimese elu. 2002. aasta lõpust 2003. aasta keskpaigani levinud SARS kustutas 774 inimese eluküünla. 

Võrdluseks tasub tuua, et koroonaviirus on 20 korda surmavam kui gripp. Mõned teadlased arvavad siiski, et koroonaviirus sureb kiiresti välja. MERSiga, mis on püsinud 2012. aastast praeguseni Lähis-Idas võimutseva epideemiana, küll nii ei juhtunud.

Valitseb suur mure selle pärast, mis saab siis, kui uus koroonaviirus jõuab miljonite inimesteni. Eriti murettekitav on see seetõttu, et siiani puudub viirusele ravi. Ükskõik, kui vanamoeline see tundub – karantiin on siiani kõige tõhusam koroonaviiruse leviku takistaja.