Ohatist tasub ravima hakata juba esimeste haigustunnuste ilmnemisel. Foto: Vida Press
Hea nõu
19. veebruar 2020, 05:00

VASTIK OHATIS: nii on selle ravi kõige tõhusam! (1)

Ohatis ehk huuleherpes on laialt leviv viirushaigus, mille põhjustaja on viirus herpes simplex. Paljud inimesed ei ole oma haigusest aga teadlikud, sest see lööb välja umbes 20% viirusekandjatest, selgitab Apotheka proviisor Triinu Entsik-Grünberg.

Nakatumine toimub kokkupuutel haige inimese kehavedelikega vigastatud naha või limaskestade kaudu. Kõige levinum viis nakatuda on suudlemine herpeseviiruse kandjaga.

Samuti on võimalik nakatuda kasutades viirusekandjaga samu huulekreeme ja -pulkasid, see on ka põhjus, miks kunagi ei tasu kaubamajades või lennujaamades testreid otse suule proovida. Viirus hakkab kergemini külge lõhenenud ja haavakestega huultele.

Viiruse võib saada ka juba väga varases eas täiskasvanu kaudu, emalt lapsele.

Arvatakse, et herpesviirus levib ainult lööbefaasis kontaktnakkuse teel, aga uuringud on näidanud, et viiruse eritumine närviganglionitest toimub 90% juhtudest ilma villide ilmumiseta nahale ehk viirus võib edasi kanduda ka ilma villideta, aga eriti tasub vältida kontakti, kui on villide periood.

Foto: Pixabay

Herpest ei saa välja ravida

Vesivillide tekkimisele eelneb tavaliselt valus punane laiguke huulel või selle ümbruses, sügelus, kipitustunne, turse.

Herpes ei ole väljaravitav ehk kui inimene on nakatunud, siis jääb viirus tema organismi terveks eluks, lüües välja siis, kui inimese immuunsüsteem nõrgeneb.

Peamised immuunsüsteemi nõrgendajad on stress (või pingelangus), depressioon, alkoholi liigtarvitamine, külmetamine, samuti ka rasedus. Sageli lööb ohatis välja pärast teiste viirushaiguste põdemist. Ehk siis viiruse ennetamiseks on vaja hoida oma organism tugev.

Hormonaalsed muutused (menstruatsioon) ja päikesekiirgus võivad samuti esile kutsuda viiruse ägenemise. Kui oled kindlaks teinud, millest sinu viirus ägeneb, on mõttekas  püüda ära hoida viiruse taasteket. Kasuta päikesekaitsefaktoriga huulepulka ja hoia organism tugev õige elustiili ja toitumisega. Tarvita toidulisandeid, kui tunned, et organismi kaitsevõime langeb.

Foto: Pixabay

Kuidas ravida ohatist?

Atsikloviiri sisaldavad tabletid. Et ravi oleks kõige tõhusam, tuleb tablettide võtmist alustada infektsiooni esimeste tunnuste (punetus, huuletundlikkus ning villikesed) ilmnemisel. Sümptomid võivad olla individuaalsed. Õigel ajal ravi alustamine vähendab külmavillide ehk ohatise teket ning kiirendab raviprotsessi.

Pentsikloviiri ja atsikloviiri sisaldavad kreemid blokeerivad viiruse ja takistavad selle paljunemist. Ohatis paraneb kiiremini ka juhul, kui alustada ravimi kasutamist alles pärast villi tekkimist. Lisaks sellele lüheneb aeg, mille jooksul külmavill on nakkav ja valulik.

Enne uue kreemikihi ohatisele kandmist pese nakatunud piirkond ja käed puhtaks, ravimit tuleb peale kanda iga kolme tunni tagant ja seejärel käed pesta.

Compeed ohatiseplaaster. Ohatise leevendamiseks mõeldud läbipaistev plaaster loob optimaalse paranemiskeskkonna ja püsib nahal kuni 12 tundi. Plaaster tõkestab viiruse levikut, vähendades ohatise nakkusohtu. Parima tulemuse saamiseks kasuta plaastrit juba esimese tundemärgi, nt kiheluse ilmnemisel ning jätka kasutamist ööpäev ringi kuni ohatise täieliku paranemiseni.

Dermaplast effect ohatiseplaaster. Läbipaistev hüdrokolloidplaaster on lihtne ja diskreetne meetod ohatise hooldamiseks huultel ja ninal.

Urgo filmogel moodustab ohatisele õhukese kaitsva kile, mis leevendab kihelust, kipitust, sügelust, peatab ohatise leviku, takistab villide ja koorikute teket, soodustab paranemist ning piirab infektsiooni edasikandumist. 

Silicea huuleherpese geeli kasutatakse välispidiselt huuleherpese põhjustatud põletustunde ja sügeluse alandamiseks ning paranemisprotsessile kaasaaitamiseks.

Foto: Tiina Kõrtsini

Huuleohatise korral on soovitatav kasutada immuunsuse tõstmiseks:

B-kompleksi ja  tsinki sisaldavaid immuunsust tõstvaid preparaate, punast päevakübarat ja C-vitamiini.

Igapäevasel toidulaual on kasulikud astelpaju- ja mustsõstramarjad, apelsin, greip, sidrun, mesi, ingver ja küüslauk.

Ohatise ajal tuleks piirata kohvi joomist ja magusa söömist.