Foto: Vida Press
Hea nõu
20. veebruar 2020, 07:00

JUUKSED ON HAPRAD JA ELUTUD? Nende vahenditega paned kiharad vastu kevadet särama!

Talvekuud võivad juustele ja peanahale palju kahju teha. Kuidas taastada juuste loomulik niiskus ning need vastu kevadet taas särama panna, soovitab saada Apotheka apteeker Jaanika Treimann. 

Talvine karge välisõhk ning siseruumides õhku kuivatav keskküte muudavad juuksed hapraks ja elutuks, mistõttu kipuvad juuksekarvad kergesti murduma ja kuiv peanahk võib tekitada ka ebameeldiva kõõmaprobleemi. Õnneks leidub vahendeid, mille abil juuksed taas elule turgutada.

Turgutav iluvitamiinikuur

Eelkõige sõltub juuste olukord organismi üldisest seisukorrast, toitumisest ja elustiilist. Seega tuleb ilusate ja tervete juuste jaoks alustada enda seest. Juuste eest hoolitsemisel on kõige tähtsamad B-grupi vitamiinid. Veel parem on kasutada spetsiaalselt juuste ja küünte kasvuks mõeldud preparaate, mis sisaldavad biotiini ja tsinki, mis aitavad muuta juuksed tugevamaks ning hoida neid elujõulistena. Kuna juuste kasv on vägagi aeglane, siis tuleb neid vahendeid kasutada keskmiselt 2–4 kuud järjest, olenevalt probleemi tõsidusest.

Foto: Pixabay

Õlid, maskid ja seerumid

Sama tähtis on juukseid hooldada välispidiselt. Kahjustunud juukseid aitavad niisutada ja turgutada juukseõlid, -maskid ja -seerumid. Juuksejuurte tugevdamiseks sobib kasutada takjaõli, riitsinuseõli või argaaniaõli.

Kanna käte vahel soojaks hõõrutud õli peanahale ja juustele, pane pähe kilemüts ja kata pea rätikuga. Hoia õli peas 30–40 minutit.

Õli asemel sobib kasutada ka juukseseerumeid ja maske, mis aitavad muuta juuksekarva elujõulisemaks ning kaitsevad kahjulike välismõjude eest. Kuna juuksed koosnevad ligi 14% ulatuses keratiinist, on ilusüstiks hea valik keratiiniga juuksemask, sest see aitab kahjustatud juuksestruktuuri siluda ja taastada.

Foto: Pixabay

Väldi igapäevast juuksepesu

Tervete ja ilusate juuste võti on seegi, kui tihti ja millega neid pesta. Kindlasti ei tohiks seda teha iga päev ning kuuma veega, sest see muudab juuksed tuhmiks, kuivaks ja katkisteks. Apteegi ilutoodete valikust leiab palju erineva koostisega toitvaid šampoone, mis aitavad juukseid vajalike vitamiinidega toita ning kahjustatud juust taastada.

Kui tunned, et juuksed vajavad pesukordade vahele jääval päeval värskendust, kasuta vitamiine ja mineraale sisaldavat toitvat kuivšampooni.

Foto: Pixabay

Niisuta ja kaitse!

Olgugi et tervete juuste jaoks on ülioluline juua piisavalt vett, siis sellest üksi ei piisa ning kiharaid tuleb niisutada ka välispidiselt. Eriti tähtis on see talvel, sest külmaga tõmbuvad peanaha kapillaarid kokku, mistõttu juuksekarva sibul saab organismist vähem vajalikke toitaineid, juuksed lähevad staatilist elektrit täis ning hakkavad katkema või välja langema. Seega on palsami kasutamine möödapääsmatu. Eelista tooteid, mis aitavad taastada juuste loomulikku niiskust ning tugevdada juukse struktuuri.