"Istudes pikemalt magada küll ei soovita, sest sellises asendis surub kinni lülisamba kaelaosas ja õlapõimikus närvid ning aju verega varustavad arterid," ütleb Viktor VassiljevFoto: Robin Roots
Hea nõu
23. veebruar 2020, 15:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui vanaema jääb teleka ette magama? (14)

 "Mida teha, kui vanaema jääb teleka ette magama?"

Raske juhtum. Kanalit tuleb vahetada, sest on saateid, mis uinutamiseks mõeldudki. Tegelikult on küsimus selles, kas vanaema äratada või mitte. Eakas inimene ikka tukastab, kui tükk aega paigal istunud. No laseb veerand tunnikest silma looja, mis selles halba.

Istudes pikemalt magada küll ei soovita, sest sellises asendis surub kinni lülisamba kaelaosas ja õlapõimikus närvid ning aju verega varustavad arterid. Pärast ärgates on pea uimane ja kael kange.

Vanaemadele pole üldse pikaajaline paigal istumine hea, eriti pehmes ja keha järgi vajunud tugitoolis, sest nii jäävad kinni ka jalaveenid, lausa kahes kohas – põlveõndlas ja kubemes, mis takistab vere äravoolu ja tekitab jalgade turseid.

Nii et kui vanaema on teleka ees oma veerand tundi ära tukkunud, siis oleks õige aeg leida talle hea põhjus ärgata, korraks tugitoolist tõusta ja toas ringi liikuda, tuleb vereringele kasuks. Ja kui uni juba tuli, siis targem oleks seda voodis jätkata.