Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
25. veebruar 2020, 19:13

Terviseamet ja välisministeerium hoiatavad Hiina, Itaalia ja Hispaania eest, ametkondade teavitustöö koroonaviirusest tekitab aga küsimusi (66)

Tulenevalt enam kui kahesaja Põhja-Itaalia elaniku haigestumisest uude koroonaviirusesse soovitab Eesti terviseamet jälgida oma tervist 14 päeva jooksul neil inimestel, kes on külastanud Hiinat ja Põhja-Itaalia Lombardy, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont regiooni. Lisaks soovitab välisministeerium teatud Itaalia ja Hispaania piirkondadesse reisimist vältida. Küll aga on tekkinud rida küsimusi, kuidas ametkonnad on seni viirusele reageerinud. 

Mullu detsembris Hiinas Wuhani linnas valla pääsenud uus koroonaviirus Sars-Cov-2 oli teisipäeva lõunaks jõudnud väljaspool Mandri-Hiinat kokku 38 riiki ja territooriumile. Viiruse põhjustatud kopsuhaigus Covid-19 oli ametlikel andmetel elu võtnud 2707 inimeselt.

Terviseamet soovitab tulenevalt viiruse 14päevasest peiteajast riskipiirkondades viibinud inimestel võimalusel kaks nädalat kodus töötada ning õppida. „Loodame siinkohal tööandjate mõistvale suhtumisele, sest teistega kontakti vältimine peiteaja lõpuni on hetkel parim viis teiste nakatamist vältida,“ ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma.

Tema sõnul ei saa inimest peiteajal Sars-Cov-2 viiruse suhtes testida, sest labori tulemused on tõenäoliselt negatiivsed. „Alles haigussümptomite ehk palaviku, köha, hingamisraskuste ilmnemisel saab arst reisianamneesist ja sümptomaatikast lähtudes otsustada, kas laboratoorne testimine on vajalik.“

Kuigi haigussümptomite avaldumiseni on viiruse edasikandumise risk madal, tuleks riskipiirkonnast naasnul oma koduseid toiduvarusid võimalusel täiendada sõprade, perekonnaliikmete või toidukulleri abil.

Välisministeerium ei soovita reisida Itaaliasse ja Hispaaniasse 

Välisministeerium ei soovita seoses koroonaviiruse leviku, sellest tingitud kiiresti muutuva olukorra ja liikumisvõimaluste vähenemisega reisida Itaalias Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Toskaana ja Sitsiilia regioonidesse ning Hispaanias Tenerife saarele. Ka terviseamet ütleb, et riskipiirkonda reisimine pole soovitatav, aga reisides tuleb järgida kätehügieeni nõudeid ning vältida lähikontakti inimestega, kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (aevastavad, köhivad).

Välisministeeriumi teatel rakendavad Itaalia ametiasutused täiendavaid meetmeid haiguse leviku takistamiseks. Lombardia ja Veneto regioonides on kehtestatud karantiin viirusekolleteks kuulutatud väiksemates linnades. Rongiliiklus võib olla häiritud ja tühistatud on paljud massiüritused üle Itaalia. 

Seoses koroonaviiruse juhtumiga Tenerifel H10 Palace, Costa Adeje hotellis palub ministeerium järgida kohalike ametivôimude juhiseid. Terviseameti palvel tasub Hiinas reisides vältida kontakti nii metsikute kui ka kodu- ja taluloomadega ning nende väljaheidetega; samuti tuleks vältida turge, mis kauplevad elus või surnud loomadega.

Reisil viibides tasub vältida toore või väheküpsetatud liha, kuumtöötlemata piima ja toodete tarbimist. Samuti ei tohiks tarbida pesemata puu- ja köögivilju.

Välisministeerium palub Eesti kodanikel oma välisreisid registreerida Reisi Targalt portaalis.

"Täiesti arusaamatus, kuidas saab ühe riigiasutuse teavitustöö olla niivõrd puudulik"

Sotsiaalmeedias on aga ametkondade senine koroonaviiruse käsitlus tekitanud ohtralt küsimusi. Näiteks vandeadvokaat Kai Liiva leidis Facebooki postituses neli küsimust, mis terviseameti soovituses jäid kas vajaka või tekitavad hämmingut. 

Liiva sõnul on soovitus Hiinast ja Põhja-Itaaliast naasnutel 14 päeva kodus püsida vähemalt Hiina osas lootusetult hiljaks jäänud. Teiseks: "pole arusaadav, miks näiteks pole nimistus Lõuna-Koread, Hong Kongi, Singapuri jms, st süsteemsuse puudumine," päris Liiva.

Lisaks küsis retooriliselt, kas haridusamet on info edastanud koolidele ja -lasteaedadele, et mida näiteks kool peab tegema, kui järgmise nädala esmaspäeval naaseb koolivaheajal Veneetsias käinud laps.

Samuti tekitas tal küsimärke, miks ei jagata operatiivselt infot: "Arusaamatu, miks puudub jooksev info selle kohta, millal eestis inimesi testitakse - kas on olemas näiteks võimekus testida kõiki gripi/kopsupõletiku juhtumeid nagu tehakse Singapuris, kas näiteks olemas contact tracing (kuidas inimene puutus haigusega kokku - toim.) plaan (või otsus mitte seda teha), kuidas korraldatakse haigete vastuvõtt, üldises emo järjekorras vms."

Liiva lõpetas postituse kriitikaga ametkondade suunal: "Kokkuvõttes täielik arusaamatus, kuidas saab ühe riigiasutuse teavitustöö olla niivõrd puudulik ja aru ei saa, mida täpselt oodatakse." 

Sümptomite esinemisel konsulteeri arstiga

Palaviku, köha või hingamisraskuste tekkimisel tuleks esmalt telefoni teel kontakteeruda oma perearstiga, perearsti töövälisel ajal küsida nõu perearsti infoliinilt 1220, terviseseisundi halvenedes tuleks helistada hädaabinumbril 112. Sealjuures tuleb tervishoiutöötajat kindlasti teavitada oma hiljutisest saabumisest Hiinast või Põhja-Itaaliast (peamiselt Lombardy, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont regioonist).

Aevastades või köhides tuleb suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt prügikasti visata. Salvräti puudumisel tuleb aevastuse või köha katmiseks palja käe asemel kasutada oma varrukat (küünarvart). Samuti võib teiste nakatamise vältimiseks kanda hingamisteid katvat maski.

Riskipiirkonda reisimine pole soovitatav, reisides tuleb rangelt hügieeninõudeid jälgida

Reisides tuleb järgida kätehügieeni nõudeid ning vältida lähikontakti inimestega, kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (aevastavad, köhivad).

Reisides Hiina tuleks vältida kontakti nii metsikute kui ka kodu- ja taluloomadega ning nende väljaheidetega; samuti tuleks vältida turge, mis kauplevad elus või surnud loomadega.

Reisil viibides tasub vältida toore või väheküpsetatud liha, kuumtöötlemata piima ja toodete tarbimist. Samuti ei tohiks tarbida pesemata puu- ja köögivilju.

Peiteaja tõttu ei anna riiki sisenejate tervisekontroll tulemusi

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) hindab sissetulevate reisijate tervisekontrolli tõhusust Covid-19 haigete avastamiseks ja tuvastamiseks madalaks. ECDC hinnangul jääb isegi väga tõhusa tervisekontrolli korraldamisel ligikaudu 75 protsenti reisijatest sihtkohariiki saabudes avastamata, kuivõrd neil ei ole reisimise ajal avaldunud haigussümptomeid.

ECDC riskihinnangul on haigestumise tõenäosus Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi elanikkonna seas madal, riskipiirkonda (Hiina Rahvavabariik) reisijatel ja riskipiirkonnas elavatel inimestel on haigestumise tõenäosus kõrge.

Uue koroonaviirusega seotud sarnaste kogukonnapõhiste kohapealsete levikute riski, mida on täheldatud Põhja-Itaalias ja teistes Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna riikides ning Ühendkuningriigis, peetakse hetkel keskmiseks või kõrgeks.