COVID-19 mikroskoobi all.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
3. märts 2020, 20:52

Täiendatud 3. märtsi keskpäeval ja õhtul

Lätlannale tehtud kordusproovid koroonaviirust enam ei näita (68)

Läti Rahvusringhääling vahendas 2. märtsil, et arstid tuvastasid riigi esimese COVID-19 koroonaviirusesse nakatanu. Päev hiljem selgus, et korduvanalüüsid viirust õnneks enam ei tuvastanud. Nakkushaigla arstid kuulutasid ta koroonavabaks ning lubasid patsiendi koju puhkama.

Esmaspäeval kell 20.00 toimus Läti tervishoiuministeeriumis selleteemaline pressikonverents. Seal selgus, et haigestunu on naisterahvas, kes saabus 29. veebruaril Riiasse Milaanost. Reisi vahepeatus oli Münchenis, kus patsient astus Air Balticu lennu number BT226 pardale.

Reisil käis naine koos oma alaealise lapsega, kes on küll samuti tõbine, ent koroonaviiruse test jäi lapse puhul õnneks negatiivseks. Naisterahva endagi tervislik seisund polnud arstide sõnul kuigi raske. Kõik kordusproovid aga koroonaviirust üldse ei tuvastanudki ning naine tundis end piisavalt hästi, et arstid lubasid tal ja ta lapsel (kes on küll paraku haige, ent mitte koroonatõves) ravi jätkata oma Riia kodus. Läti nakkushaigla peaarst Baiba Rozentale kinnitab, et naine pole enam kellelegi ohuks.

Tohter lisab, et nakkushaiguste puhul ongi üsna tavaline, et muidu terve ja tugeva immuunsüsteemiga inimene paraneb nakkusest kiiresti.

Läti arstid rõhutavad korduvtestide vajalikkust nii neile, kelle esimesed testid näitavad, et on terved, aga ka, nagu antud juhul ilmnes, neile, kes testi järgi justkui haiged, ent võivad väga ruttu paraneda ning ei vaja enam ranget karantiini haiglas. Terveks kuulutatud naisterahval palusid arstid siiski kahe nädala jooksul igaks juhuks kodunt mitte välja minna ja suure hoolega oma tervist ja võimalike sümptomite tagasitulekut jälgida.

Air Baltic teeb lennukis põhjaliku deinfitseerimise

Lennufirma Air Baltic teatas, et võtab reisijat kandnud lennuki liinilt maha ja teeb selles põhjaliku deinfitseerimise.

„Lennukis oli 142 reisijat ja 5 meeskonnaliiget. Air Baltic teavitas BT226 lennust koheselt ja teeb Läti võimuasutustega tihedalt koostööd,“ teatas lennufirma.

Ennetava meetmena tehakse lennukis suurpuhastus. Koroonaviirusega seotud lennul olnud meeskonnaliikmed on mõneks ajaks tööülesannetest vabastatud.

„Air Baltic järgib aktiivselt viiruse ennetamise soovitusi ja kohandab oma tegevuse sellega. Lennufirma meeskonnal on juhendid, kuidas käituda viirusekahtluse korral ja lennukites on olemas ka kõik ennetamiseks vajalikud vahendid,“ kinnitas Air Baltic.

Läti tervishoiuministeerium ja Haiguste Ennetamise ja Kontrolli Keskus (lüh. SPKC) üritavad järgemööda kätte saada kõiki reisijaid, kes kõnealuse lennu pardal viibisid. SPKC kontaktid võib leida nende kodulehelt SIIN.

Terviseamet: Air Balticu lennul istus haigestunu lähedal 15 eestimaalast

Samal lennul, millel viibis haigestunud lätlanna, reisisid Riiga ka mitmed Eesti kodanikud. Täpsemalt oli haigestunu lähikontaktsete hulgas 15 samal lennul viibinud Eesti kodanikku. Lähikontaktseteks loetakse lennukis viibinutest neid inimesi, kes istuvad nakatunuga samas reas ning kaks rida ees- või tagapool. Lähikontaktis olnute tervist jälgitakse aktiivselt, inimesel tuleb 14 päeva kodus viibida ja igapäevaselt oma tervist puudutavatele küsimustele vastata. Terviseamet on teisipäevaks nende kõigiga ühendust võtnud.

Samuti toimub lätlannaga samal reisil viibinud tavakontaktsetega ehk nakatunust kaugemal istunud Eesti päritolu reisijatega suhtlemine. Nendel reisijatel palub amet enda tervislikku seisundit kahe nädala jooksul tähelepanelikult jälgida.

Koroonaviiruse kohta annavad nõu professorid Peep Talving ja Irja Lutsar SIIN ja SIIN. Haiguste leviku vältimiseks tasub korralikult käsi pesta, vältida selliste pindade katsumist, mida puudutavad paljud inimesed, püsida haigena kodus ning aevastada küünarnukki või taskurätikusse.

Kui inimene kahtlustab haigestumist koroonaviirusesse, tuleks nõu pidada kas oma perearsti või perearsti nõuandeliiniga 1220. Tõsisema tervisemure (nagu hingamisraskused) korral tuleks helistada hädaabinumbril 112.

NB! Kindlasti ei tohiks minna abi otsima mõne haigla erakorralise meditsiini osakonda, sest siis võib inimene võimalikku viirust edasi levitada teistele ruumis viibijatele.