Foto: ARNO SAAR
Seisukoht
3. märts 2020, 19:28

Seisukoht | Viiruse vastu hanerasva ja kaltsuga (61)

Erinevalt muust ilmast võtab Eesti koroonaviirust rahulikult ja ilma paanikata, iseasi, kas Eesti nippidest on kasu ka siis, kui viirus peaks siinmail siiski hulgi paljunema hakkama.

Valitsuse pressikonverentsil heietas Mart Helme, kuidas tema nooruses polnud viirust, vaid oli lihtsalt külmetus, mille vastu aitas hanerasvaga määrimine. See on umbes sama jutt, kuidas vanasti oli rohi rohelisem või kuidas nõukaaja sõjaveteranid omal ajal topka taga jaurasid – aga vaat´ kus meie omal ajal Luki all! Kuna Helme täitis oma pajatuste ajal peaministri ülesandeid, siis kas hanerasv ongi nüüd valitsuse nimel väljakäidud viirustevastane riiklik doktriin või on valitsuse pressikonverents nagu klubi „Härmalõng“, kus otsapidi veel Stalini-aegadesse jäävaid noorusmälestusi kedrata.

Teine üllatusmoment aga tabas, nähes viirusekandja Eestisse vedanud bussifirmat demonstreerimas oma bussi puhastamist. Hiinas tähendab desinfitseerimine kosmoseülikonda, maski, prille, kindaid ning kahuritaolisest generaatorist lastakse välja viirust hävitavaid mürgiseid gaasipilvi.

Eesti bussis tõmbas mitte ainult ilma skafandri, vaid isegi kaitsekinnasteta näitsik ühe ja sama lapiga üle istme käetoe, laua ja takkapihta ka põranda ning oligi viiruse risk minimeeritud. Seda nähes läks mõte küll rändama, et kui hügieeniline saab üleüldse olla buss, kus sama kaltsuga käiakse üle nii istmed kui porised põrandad, aga ei maksa olla paranoiline. Sest minnes tagasi Helme noorusaegadesse – kes ei teaks rahvatarkust, et solgisurma pole veel keegi surnud.