"Õlaliiges on keerulise ehitusega ja liigesekapsel on seotud sidemete-kõõlustega, ülekoormuse puhul on kogu see krempel põletikuline ja valus," selgitab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
4. märts 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Miks õlaliiges valutab? (2)

"Olen 57-aastane naine, töötan kondiitrina, ja mul on õlaliiges valus, juba paar kuud, segab töötegemist. Ei saa kätt küljele tõsta rohkem kui õlakõrgusele ja selja taga põllepaelu siduda."

Ega see kondiitri töö pole kerge. Soojas ja niiskuses, tuuletõmbuse käes, raskuste tõstmine. Kuidas kellelgi liigesed-kõõlused vastu peavad, aga et just põllepaelte sidumise liigutus on valus – vanasti peeti seda klassikaliseks sümptomiks ja haiguslukku kirjutati Periarthritis humeroscapularis. Mis tähendab õlaliigese kapsli põletikku.

Kirja teel muidugi diagnoosi panna ei saa, see nõuab täpsemaid uuringuid, seega jääb praegu vaid oletuseks. Põllepaelte sidumine pole tänapäeval ka enam kuigi levinud komme. Õlaliiges ise on keerulise ehitusega ja liigesekapsel on seotud sidemete-kõõlustega, ülekoormuse puhul on kogu see krempel põletikuline ja valus. Raviks on tabletid ja soojendused, aga kõige tähtsam on liiges paigal hoida ja koormusest vabastada. Ehk teisisõnu võtta haigusleht, muidu pole ravist kasu.

Kusjuures seegi on vana tarkus – kodus kipub perenaine unustama, et kätt ei tohi koormata, ikka kipub kas turukotti või supipotti sikutama. Mille vastu on lihtne ja tõhus abinõu: käsi paelaga kaela siduda, siis on kindlalt paigal. Patsiendile muidugi valmistab kõige enam muret see haiguslehe võtmine. Pole parata, rahas muidugi kaotab, aga ainult nii saab õla terveks ja uuesti tööle. Ning muidugi tuleb hiljem ka töö juures jälgida, et õlale liiga ei teeks.