Ei, sinu koerake ei nakatu praegu levivasse koroonaviirusesse, kuid käsi pese ikka!Foto: Martin Ahven
Loomad
3. märts 2020, 18:24

ÜKS KÜSIMUS: kas minu lemmikloom võib koroonaviirusesse haigestuda? (9)

Hongkongi teadlased kinnitasid, et avastasid ühel koerakesel koroonaviiruse. Kas oma lemmiku tervise pärast peaksid koroonapaanika raames muretsema ka teised loomaomanikud?

Lühike vastus on ei, absoluutselt mitte. Tõsi, Hongkongi põllumajanduse, kalanduse ja loodushoiu osakonna teadlased andsid teada, et koroonaviiruse proov tuli ühelt koeralt tagasi positiivsena ning see on tõepoolest esimene kord, mil viirus mõnel koeral tuvastatud. Kuid esiteks oli tuvastatud viiruse tase väga nõrk ning teiseks, ehkki koeralt võetud viiruse test võib küll nõrgalt positiivne olla, pole see siiski päris sama, nagu tõsine infektsioon, mis tekib inimesel. Samuti polnud Hongkongi koerakesel ühtki sümptomit ning temalt võetakse teste iga päev, juba homme võib laborist tulla hoopis negatiivne tulemus.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmeil ei ohusta praegune viirus kasse ega koeri, vähemalt mitte päriselt. Koroonaviirustesse võivad kassid ja koerad haigestuda küll, ent need on hetkel levivast Covid-19 tüübist totaalselt erinevad ega põhjusta loomadel hingamisteede probleeme nagu inimestel.

Küll aga võib viirus mõnd aega ellu jääda pinnal, millega haigestunu kokku on puutunud ning see „pind“ võib ka olla näiteks lemmiklooma karv või ninaots. Koroonaviirus levib piisknakkuse teel, haigestunud patsiendil võib lemmik lohutuseks süles olla, käib korraks atsihh! ja loom ongi mõnd aega nakkusohtlik, kuid mitte ise haige. Keegi terve inimene sasib seejärel ise loomakese karva, katsub nakkusega kokku puutunud kätega oma nägu jne jne.

Ka Hongkongi teadlased uurivad, kas nende laborisse jõudnud koer puutus viirusega lihtsalt kokku. CNNile kommenteerib Hongkongi loomakaitseorganisatsiooni asutaja Sheila McClelland, et viiruse levikul on koer või kass põhimõtteliselt samaväärne näiteks käepideme või ukselingiga. Kui 2003. aastal hakkas levima SARS, muretsesid inimesed samuti, et lemmikud võivad inimest nakatada, ent sellele ei leidnud teadlased ühtki tõestust.

Hongkongis töötav teadlane Jane Gray sõnab, et kindlasti ei aita lemmikloomi see, kui neile mask ette panna – selle ainsaks tulemuseks on stressis loom. Hoopis kasulikum on pärast loomaga mängimist või tema paitamist korralikult oma käsi pesta. Ka looma käpakeste puhastamine antiseptilise vahendiga pole tingimata hea mõte, kuna see võib tundlikku nahka liigselt kuivatada. Gray on ise loomasõber ning kinnitab, et oma kassi ja koera ei karda ta mitte üks põrm.

Sheila McClelland lisab, et teade ühest viirusega kokku puutunud kutsast ajas Hongkongi loomaomanikud hirmust hulluks. Tema organisatsiooni tulevad murelikud kõned inimestelt, kes kardavad, et võimud tulevad ja võtavad nende neljajalgse sõbra väevõimuga kaasa.

„Paanikas inimesed võivad oma lemmiklooma maha jätta või suisa ära tappa,“ kirjeldab McClelland. SARSi leviku ajal siin-seal nii ka juhtus. „Teised inimesed võivad koeraomanikke kiusama hakata. Koeraomanikud võivad sattuda ebamugavasse olukorda, kui lihtsalt oma lemmikuga jalutama lähevad, või hakkavad naabrid neid põhjuseta tülitama.“