Meditsiinikapslis saab teha ise kümneid meditsiiniliis uuringuid, näiteks mõõta vererõhku. Foto: Raul Mee
Uudised
3. märts 2020, 16:51

GALERII | Diagnoos meditsiinikapsli abil: Tallinnas tutvustati Põhjamaade esimest digikliinikut (12)

Confido tutvustas täna Tallinnas, Nautica keskuses Põhjamaade esimest digikliinikut – automaatset meditsiinikapslit, kus patsient saab teha ise kümneid meditsiinilisi uuringuid, isegi kardiogrammi.  Arst saab patsienti nõustada videosilla kaudu.

Patsient saab digikliinikus teha lihtsamad mõõtmised iseseisvalt, kuid  keerulisemate uuringute korral kasutatakse telemeditsiini abi ehk arst või õde juhendab patsienti üle videosilla.

Confido arsti Andreas Abeli sõnul saab meditsiinikapsli seadmete ja kaamera abil teha ligi 40 uuringut ja testi.

Näiteks võimaldab digikliinik hinnata valu VAS skaalal, mõõta pulssi ja viia läbi pulssoksümeetriline uuring, mõõta kaalu, pikkust, kehamassiindeksit ja kehatemperatuuri, kontrollida nägemist ning kuulmisteravust.

Üle videosilla saab arsti juhendamisel teha elektrokardiogrammi, kontrollida  hingamisteesid, teha kõrvavaatlust ja hinnata sünnimärke. Samuti diagnoosida luu-, liigese- ja lihasprobleeme.

“Digikliinikute abil saame hüppeliselt tõsta arstiabi kättesaadavust väiksemates Eestimaa asulates ning juhtudel, kui piirkonda pole teatud eriarsti võimalik leida või otstarbekas püsivalt palgata," tutvustas uusi võimalusi Confido üks omanikke Tarmo Laanetu. Arstidele annab see aga võimaluse nõustada laiemat ringi patsiente, ilma uude elukohta kolimata.

Confido digikliiniku The Consult Station arendas välja Prantsuse ettevõte H4D ning Confido omandas regioonis seadmete ainuesindusõiguse. „Saame aidata lahendust juurutada erinevatel Eesti meditsiiniteenuse pakkujatel, kohalikel omavalitsustel või ka näiteks spaahotellidel,“ kinnitas Laanetu..

Digikliinikud sobivad ka näiteks suurtele ettevõtetele, kes saavad meditsiinikapsli oma töökohta paigaldada: inimesed saavad töölt lahkumata kontrollida ise regulaarselt tervist ning arstilt kiirelt ja mugavalt üle videosilla nõu küsida. Laanetu sõnul kasutavad digikliinikut näiteks Airbus, Carrefour ja PwC.

Samasugused meditsiinikapslid on kasutusel Prantsusmaal, Hispaanias ja Portugalis ning lähiajal ka Ameerika Ühendriikides.