"Leib on enamasti süsivesikute ja mineraalide allikas, kuid need saab kätte ka pudrust ja kartulist," ütleb dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
5. märts 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui mees ei söö raasugi leiba? (3)

„Minu vanamees (68) ei söö raasugi leiba, ei sepikut ega saia, temale need ei maitse. Sööb ainult magusaid kohupiimakreeme – need talle maitsevad. Temal on veres kaaliumi viis ühikut, aga kõik need koogid-kreemid sisaldavad kaaliumsorbaati. Kas see tõstab tal veres kaaliumi taset veelgi? Kohvi joob ka palju ja paneb tassile kolm lusikat suhkrut. Palun öelge nüüd oma arvamus, teid ta usub!"

Kõigepealt kaalium – selle norm veres on 3,5 - 5,0 mEq/L, ja isegi kui oleks veidi üle, ei tee see halba miskit. Üks üksikult võetud number vereanalüüsist ei ütle ka suurt midagi, rohkem loeb kaaliumi ja naatriumi vaheline tasakaal. Kaaliumsorbaat on tuntud säilitusaine (E202) ning selle kogus toiduainetes on nii pisike, et mitte kuidagi vere kaaliumisisaldust ei mõjuta.

Igal inimesel on toidud, mis rohkem meeldivad, ja ei ole abikaasadel sellist kohustust, et maitse-eelistused peaksid samad olema. No ei meeldi leib, ärgu söögu. Samas ma siiski ei usu, et vanamees ainult jogurtitest toitubki. Ju ikka sööb liha ja vorsti ja juustu ja kartulit ja kala ja kõiksugu muud vanameeste toitu.

Leib on enamasti süsivesikute ja mineraalide allikas, kuid need saab kätte ka pudrust ja kartulist. Kui tema toidus süsivesikuid vähe, siis suhkruga mingil määral kompenseerib, muidugi kolm lusikat kohvitassile on viimane piir, aga kui muidu veresuhkur korras, siis kannatab ära. Kohvi võib juua, kui vererõhk normaalne, ja hüpertoonikutele on olemas igasugused kofeiinivabad segud, olgu kohvi või vilja maitsega.

Seega tundub, et teid on õnnistatud korraliku mehega, kellel suuremaid pattusid justkui polekski, mille kallal norida. Ja nende väikeste pisipattude pärast ärge teda ahistage, mingit rõõmu peab ju inimesel olema, kui viinaviga pole, kasiinos ei käi, teiste naiste järel ei jookse... võtku pealegi oma kolm lusikat suhkrut. Teeb korra aastas perearsti juures vereproovid ja kui need korras, siis pole häda midagi.

Aga et oma mehe pärast muretsete ja tema eest hoolitsete, see on hea. Milline naine ei taha, et talle meest võimalikult kauemaks jätkuks. Elage rõõmsas üksmeeles ja sokutage talle vahel puuvilju ja muid juurikaid sinna kohvitassi ja suhkrutoosi vahele, tulevad kasuks.