Ühekordsed taskurätikud peavad kogu aeg käepärast olema ja käsi peab sageli puhastama!Foto: Vida Press
Hea nõu
5. märts 2020, 12:44

UNUSTA KÄTLEMINE! 8 praktilist soovitust, mis võivad päästa koroonaviirusest  (6)

Inimeste käitumisest sõltub, kui kiiresti saab uus koroonaviirus levida, kirjutab tervisepsühholoogia professor Susan Michie British Medical Journali blogis ja annab hulga häid soovitusi. Näiteks pole vaja kasutada sõbra mobiiltelefoni!

Paljud ilmselt juba teavad, kuidas käituda, et vähendada koroonaviirusega nakatumise võimalust, näiteks et tuleb pesta korralikult käsi. Aga teadmistest üksi on vähe – need tuleb ka ellu viia! Professor rõhutab, et inimesed ei vaja pikki nimekirju, mida teha või mitte, vaid oluline on anda lühidalt olulised juhised igapäevaeluks. Siin on mõned olulisemad!

Hoia käed puhtad!

Pese käsi sooja vee ja seebiga või kasuta desinfitseerijaid, mis on vähemalt 60% alkoholisisaldusega (mõnedel andmetel vähemalt 70% - toim.). Pese käsi tõesti korralikult vähemalt 20 sekundit: seebita ka sõrmevahesid ja küünealuseid. Pese käsi võimalikult kiiresti pärast seda, kui oled puudutanud mõnda pinda, mis võib olla viirusega saastunud. Kreemita käsi, kui need muutuvad sagedasest pesemisest liiga kuivaks.

Foto: Pixabay

Hoia kogu aeg käepärast ühekordsed tasku- või salvrätikud

Viska need pärast kasutamist ära niipea kui võimalik. Köhi või aevasta salvrätikusse, kindlasti mitte peopesadesse. Kui pole muud võimalust, siis köhi või aevasta varrukasse.

Foto: Pixabay

Ära katsu nägu!

Ära katsu nina, suud ja silmi. Ära tõsta käsi õlgadest kõrgemale, välja arvatud siis, kui kammid juukseid. Anna ka teistele märku, et nad ei tohiks oma nägu katsuda.

Foto: Pixabay

Tervita teistmoodi

Väldi inimeste tervitamisel lähedast kontakti ja leia uus viis, kuidas seda teha, näiteks peanoogutusega. Võid ka selgitada, miks sa ei taha lähedale tulla.

Foto: Pixabay

Ära katsu saastunud pindasid

Ole ettevaatlik pindade suhtes, mis võivad olla saastunud. Puhasta neid desinfitseerimisvahenditega. Kui vähegi võimalik, siis ära katsu kohti, mis võivad olla saastunud, näiteks ukselinke.

Ära kasuta teiste inimeste isiklikke asju, näiteks mobiiltelefone.

Foto: Pixabay

Hoia distantsi!

Ära seisa või istu selliste inimeste lähedal, kellel on haiguse märgid. 

Foto: Pixabay

Väldi rahvarohkeid kohti

Tööd ja vaba aega planeerides ära kavanda koosolekuid või sündmusi, kus pead teistele väga lähedal olema. Selgita ka teistele, miks see on oluline. 

Foto: Pixabay

Valmistu karantiiniks (kui seda peaks vaja minema)

Mõtle, kuidas tulla toime võimaliku karantiini korral. Plaani, millega võiksid oma aega sisustada, et vältida igavust ja frustratsiooni.

Mõtle praktiliste igapäevaelu asjade peale – kas sul on olemas piisavalt ravimeid ja toitu ning suhtlemisvahendid.

Foto: Tiina Kõrtsini