Tualettpaber ja mitmed majapidamistarbed kipuvad Austraalia supermarketites otsa saama.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
5. märts 2020, 19:51

„Kahtlemata pole tegemist mingi p*salehega!“ Ajaleht aitas vetsupaberi puuduses lugejaid (3)

Ajaleht Northern Territory News on austraallaste seas tuntud oma esikülgede poolest, mis sageli lehe sisu just kõige tõsisemal toonil ei edasta. Ka koroonaviiruse paanikast tingitud WC-paberi puudusele otsustas leht vastata huumoriga, ent samas ka abikäega.

Iseenesest pole teema naljakas. Austraalia tualettpaberitehased töötavad täisvõimsusel, et koroonapaanikas rahva nõudmistele vastu tulla.

Kõrvalepõikena: ka mõned USA hulgipoed seavad kuulu järgi juba piiranguid, kui palju vetsupaberit ja kodukeemiat tohib üks klient osta. Sellest rääkimata, kuidas kõik Wal-Martid on kätedesinfitseerijast tilgatumaks ostetud. Haiguse hirmus kipub osa rahvast teatud tooteid suurtes kogustes kokku ostma. Lisaks ka teised ostjad, kes just neid esimesi peljates kraami kokku ostavad, põhjendusega a la et muidu korjavad hullud kõik riiulid tühjaks. Kahepeale kokku võivad need kaks inimrühma põhjustada puhastustoodete, tualettpaberi ja ravimite puudust.

Tühjad tualettpabeririiulid Brisbane'i supermarketis. Foto: Zuma Press/Scanpix

Eriti just Austraalias kipub rahvas hunnikute viisi tualettpaberit kokku ostma. Austraalia Twitteri enimlevinud teemaviide on #ToiletPaperEmergeny ehk #TualettpaberiHädaolukord. Viite all jagavad inimesed fotosid supermarketitest, kus järjekorras seisavad ostjad, kes lükkavad mitut kärutäit vetsupaberit. Sellised pildid tekitavad siis jällegi teistes kohalikes pahameelt, et „koroonahirmust hullunud“ ostavad riiulid tühjaks ning tõttavad ka ise paberit kokku ostma ja nii see nõiaring üha suureneb.

Ostlejad Melbourne'is hangivad tagavaraks tualettpaberit. Foto: AFP/Scanpix

Niisiis võttis Darwini linna ajaleht NT News kätte ja ulatas rahvale abikäe, trükkides oma neljapäeval ilmunud lehele lisaks veel kaheksa tühja lehekülge, mida on võimalik sobivateks ruudukesteks lõigata ning seejärel tualettpaberina kasutada.

Peatoimetaja Matt Williams kinnitas briti ajalehele The Guardian, et lehe number oli tõeline menuk ning ei suutnud jätta rõõmsalt lisamata: „Kahtlemata pole tegemist mingi p*salehega!“