Küüslauk võib olla kasulik üldtervisele, kuid koroonaviiruse eest see ei päästa.Foto: Vida Press
Hea nõu
14. märts 2020, 12:21

ÄRA USU KÕIKI SOOVITUSI! Need võtted ja vahendid ei tapa koroonaviirust! (4)

Koroonaviirusest põhjustatud haigusele pole kahjuks ravi, leevendakse vaid sümptomeid. Seda enam ringleb sotsiaalmeedias valesoovitusi, kuidas pääseda nakatumisest ja tappa viirust. Mõni nõuanne on üsna süütu, kuid mõni lausa ohtlik, ütlevad terviseeksperdid.

Küüslauk

Sotsiaalmeedias levib väga palju soovitusi süüa koroonaviirusesse nakatumise ennetamiseks küüslauku. Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO)  kinnitab, et küüslauk on tervislik söök, millel võivad olla ka teatud antimikroobsed omadused, kuid pole tõestust, et küüslauk aitaks uue koroonaviiruse vastu.

Hiina meedia kirjutas naisest, kes sattus haiglasse hoopis pärast seda, kui ta oli söönud poolteist kilo toorest küüslauku. Puu- ja juurviljade söömine ja piisava vedeliku joomine aitavad püsida tervena, kuid pole teada, et mõni kindel toiduaine aitaks uue koroonaviiruse vastu.

MMSi joomine

Levivad ka soovitused, et koroonaviiruse vastu aitab MMS ( Miracle Mineral Solution või Miracle Mineral Supplement). Selle joomise ohtlikkuse eest on hoiatanud nii USA kui teiste riikide terviseametid. USA toidu- ja ravimiamet kinnitab, et pole ühtki uuringut, mis kinnitaks, et MMS oleks turvaline või tõhus mis tahes haiguse ravimisel. Vastupidi – MMS võib hoopis haigeks teha, põhjustades oksendamist, kõhulahtisust ja muid muresid.

Kolloidhõbe ehk hõbevesi

Hõbevee joomist soovitas oma saates üks USA telepastor. Saates lubati, et hõbedaioone sisaldav vesi tapab koroonaviiruse 12 tunni jooksul.

Hõbevee pooldajad väidavad, et see aitab igasugu haiguste korral ja on ka antiseptiline. USA terviseeksperdid kinnitavad, et pole mingit tõestust, et seda tüüpi vahend toimiks mis tahes tervisehäda korral. Vastupidi – kolloidhõbe võib põhjustada mitmeid kõrvaltoimeid, näiteks kahjustada neerusid. Kolloidhõbe võib tekitada ka haiguse, mida nimetataks argüüriaks - hõbe ladestub kehas ning silmad, limaskestad ja nahk muutuvad sinakashalliks.

Eesti terviseamet hoiatab, et kolloidhõbeda lahust ei tohi ravimina või toidulisandina tarvitada. Väited, justkui kolloidhõbedat sisaldav toode raviks või leevendaks haigusi, talitlushäireid või väärarenguid, ei vasta tõele.

Foto: Pixabay

Veejoomine iga 15 minuti tagant

Sotsiaalmeedias levib ka nn Jaapani arsti soovitus juua vett iga veerand tunni tagant, et loputada ära viirused, mis on suhu sattunud. Soovitust on jagatud sadu tuhandeid kordi.

Londoni hügieeni ja troopilise medistiini kooli professor Sally Bloomfield ütleb, et pole mingeid tõendeid, et see võiks kuidagi aidata. Viirused võivad organismi sattuda, kui hingad neid sisse, ka suu kaudu. Kuid isegi pidev veejoomine ei päästa sind viiruste eest.

Kuumus ja jäätisest hoidumine

Levivad ka valesoovitused, mida omistatakse UNICEFile – kinnitatakse, et kuumus tapab viiruse.

On mitmeid variante, kuidas kuumus pidavat viiruse hävitama, näiteks soovitatakse juua kuuma vett, käia kuumas vannis või kasutada fööni. Ka päiksest olevat abi, kuid jäätisest ja teistest külmadest toitudest tuleks hoiduda.

Foto: Pixabay

UNICEFi esindaja väidab, et nende nimel antud soovitused on täiesti valed.

On teada, et väljaspool keha ei säili gripiviirus kuumal suvel kaua, kuid pole teada, kuidas kuumus mõjutab uut koroonaviirust.

Kuumutada oma keha või võtta päikest, et hävitada viirust, on täiesti kasutu. Kui viirus on juba kehas, pole võimalik seda kuidagi tappa – su keha peab sellega võitlema hakkama.

Viiruse tapmiseks peab olema temperatuur üle 60 kraadi, mis on hulga kuumem kui vann.

Küll aga on soovitatav pesta voodipesu ja käterätikuid 60kraadise veega, sest see hävitab kangalt viirused. Kuid pesta oma nahka nii kuuma veega pole hea mõte.

Allikad: BBC, terviseamet.