Termokaamera töötamas Tallinna sadamasFoto: Martin Ahven
Uudised
10. märts 2020, 17:32

Artikkel ilmus algselt 9. märtsil.

Eesti riigipiiril pole kellelgi palavikku tuvastatud, reisijatele on jagatud 28 300 infovoldikut

Kolmapäevaks pole Tallinna sadamas ja lennujaamas postitatud termokaamerad tuvastanud ühelgi reisijal palavikku. Ka politsei, kes on mehitanud Eesti maismaa riigipiirid, pole kellelgi tuvastanud tavapärasest kõrgemat temeperatuuri. 

PPA staabi operatiivgrupi juht Tago Trei ütles Õhtulehele, et Valga, Koidula, Luhamaa, Narva ja Ikla piiripunktides on politseinikud ja piirivalvurid jaganud riiki saabuvatele inimestele 28 300 infovoldikut.

"Soovi korral on inimestel võimalus piiripunktides mõõta enda kehatemperatuuri kontaktivabade termomeetritega. Kaks kaugsõiduautojuhti palusid politseinikke Iklas piiri ületades, et nende kehatemperatuuri kontrollitaks, sest nad olid tulnud riskipiirkonnast. Kummalgi mehel palavikku ei olnud," tõdes Trei. 

Tema sõnul antakse idapiiril Venemaa poolt tulijatele terviseameti informatsioon üle regulaarse piirikontrolli käigus. "Lõunapiiril Läti poolt tulevaid reisijaid võivad Iklas ja Valgas peatada politseipatrullid, et tervisealane teave edasi anda. Edastame terviseameti informatsiooni inimeste enda heaolu nimel, et nad oskaksid terviseprobleeme märgata ja vajaduse korral pöörduda õigesse kohta," sõnas Trei. 

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik Ragnar Vaiknemets ütles Delfile, et kuigi termokaamerad on alarmi andnud, siis ühelgi inimesel pole palavikku olnud. Kaamerad on häält teinud näiteks seetõttu, et mööda on kõndinud just kuuma jooki joonud inimene.

Ka teistkordsel kontrollil käsitermomeetriga pole kellelgi palavikku tuvastatud, sõnas Vaiknemets. Ta lisas, et mõned üksikud inimesed on sellest keeldunud, aga nõustamisest pole keegi ära öelnud.