Terviseamet on praegu analüüsinud 419 koroonaviiruse proovi.Foto: Vida Press
Uudised
11. märts 2020, 14:11

VIDEO | TERVISEAMET KOROONAVIIRUSEST: muret teevad riigid, kes ei tuvasta haigusjuhtumeid

Kolmapäeval andis terviseamet värske ülevaate koroonaviiruse levikust Eestis ja Euroopas. "Olukord Euroopas muutub iga päevaga," tõdes terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai.

Koroonaviiruse leviku andmeid kommenteerides ütles Kadai muu hulgas, et talle ei tee muret riigid, kes tuvastavad haigusjuhte, vaid need, kes seda ei tee. "See, et riigid tuvastavad haigusjuhte, pole halb. See näitab, et riigid reaalselt tegutsevad, et haigusjuhte leida ja haiguse levikut piirata." 

Terviseamet hindab praegu kõrge riskiga piirkondadeks Hiinat, Itaaliat, Iraani ja  Lõuna-Koread. Aga mida teha, kui inimene on ostnud juba mõni aeg tagasi piletid mõnda populaarsesse sihtkohta, mis ei ole praegu riskipiirkondade nimekirjas, näiteks Egiptusesse? Kas minna või mitte?

Kadai soovitab reisimise suhtes olla üsna valvas.  „Praegu peaks inimene väga hoolega iga päev jälgima, missugune on  maailmas, sealhulgas Euroopas epidemioloogiline olukord, seda infot saab ennekõike terviseameti kodulehelt. Peale selle on  mõistlik jälgida, mida soovitab välisministeerium.  Välisministeerium kajastab ka neid riike, kus nakkushaigus pole veel laialdaselt levinud, aga riigid on rakendanud teatud piiranguid näiteks sissesõidul. Võib-olla pannakse inimene kaheks nädalaks karantiini. Olukord muutub Euroopas iga päev."

Eraldi teema on lennujaamad. Kas näiteks Itaalias Bergamo lennujaamas viibimist peab samuti lugema riskipiirkonnas viibimiseks? Kadai selgitas, et kui inimene on istunud lennujaamas ühelt lennult teisele, siis seda ei peeta riskipiirkonnas viibimiseks. „Epidemioloogilises mõistes pole see riskipiirkonnas viibimine. Nii et see inimene ei pea arvama, et ta on viibinud riskipiirkonnas.“

Eestis on praegu (10.03. kell 13 - toim.) tuvastatud 13 nakatunut ja terviseamet on analüüsinud 419 proovi. Eile käivitas proovide võtmiseks õebrigaadi ka Põhja-Eesti regionaalhaigla. Nii Tallinnas kui Tartus on kaheliikmelised lisabrigaadid, mis võtavad koroonaviiruse proove kodus.

Eile võttis terviseamet vastu otsuse, et rahvusvahelised üritused tuleks lükata edasi aasta teise poolde.