Illustreeriv foto.Foto: Martin Ahven
Uudised
11. märts 2020, 22:57

ÄRA JAGA VALEINFOT! Facebookis levib eksitav soovitus koroonaviiruse tuvastamiseks

Ka eestikeelses Facebookis on hakanud levima postitus, mille sisu autoriks on väidetavalt Stanfordi ülikooli haigla töötaja. Õppeasutus kinnitab, et postituses kirja pandud soovitused ei ole pärit neilt ning palub huvilistel lugeda korrektseid nõuandeid kodulehelt.

Postituses seisab, et kümme sekundit hinge kinni hoides mitte köhima hakates ja ebamugavustunnet tundmata võib järeldada, et inimesel pole põletikku. See ei ole tõene väide.

Lisaks väidab postituse tekst, et iga veerand tunni tagant vee joomine aitab viiruse vastu. Ka see pole tõsi, selle ja mitme muu valeväite kohta võid täpsemalt lugeda SIIT.

Koroonaviirusega seoses levib väga palju valeinfot ja segadusttekitavaid soovitusi. Sotsiaalvõrgustikud nagu Facebook on neile paraku soodsaks kasvulavaks. Enne millegi jagamist mõtle hoolikalt, kellelt see pärit on. Eestis jagab asjakohast infot Terviseamet. Kellegi väidetav tuttav, sõber või lehma lellepoeg, keda sina ei tunnegi, ei ole tõenäoliselt tõsiseltvõetav allikas.

WHO soovitab koroonaviiruse Sars-CoV-2 ning sellest põhjustatud kopsuhaiguse Covid-19 vältimiseks sageli sooja vee ja seebiga käsi pesta, kasutada alkoholi baasil desinfitseerimisvahendeid, katta aevastades nägu salvrätikuga (mis kohemaid minema visata), selle puudumisel küünarnukiga ja vältida kokkupuudet köhivate, nohuste ning palavikus inimestega.

Koroonaviiruse kohta korduma kippuvatele küsimustele võib vastuseid leida SIIT.