Foto: Mari Luud
Uudised
12. märts 2020, 12:33

LAI LEVIK JÄTKUB: gripp on tänavu nõudnud juba kümme inimelu

Tänavusel gripihooajal on Eestis surnud juba kümme inimest, kellest üks oli üheksakuune laps ning üheksa kuulusid 65aastaste ja eakamate vanuserühma. Kõik surnud kuulusid gripi riskirühma, keegi neist polnud vaktsineeritud. Peamisteks kaasnevateks riskiteguriteks on olnud vanus ja kroonilised haigused.

Möödunud nädalal vajas ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstiabi 3710 inimest, neist 44 protsenti olid lapsed, teatas terviseamet.

Haigestumise kasvu täheldati  põhiliselt väikelaste seas ning see oli seotud RS- viirusesse (respiratoor-süntsütiaalne) haigestumisega. Sagedamini nakatuvad alla kaheaastased lapsed. Sümptomid võivad ulatuda ülemiste hingamisteede põletikust kuni kopsupõletikuni, eriti lastel. Viirus tekitab köha, mis võib kulgeda astmaatiliste nähtudega.  Vanemaealiste seas on haigestumised endiselt seotud peamiselt gripiviirusega. 

Gripisituatsiooni tervikuna võib hinnata intensiivsuse alusel madalaks, kuid  levikut veel laialdaseks.  Haigestumine hakkas stabiliseeruma, kuid rääkida gripi lõpust siiski veel ei saa, sest  hospitaliseeritud inimeste arv püsis jätkuvalt suhteliselt kõrgel tasemel.

Laboratoorse kinnituse said  122 gripiviirust, neist 93 olid A- ja 29 B- gripiviirused.

Tervise- ja heaolu infosüsteemide keskuse andmetel on hospitaliseeritud hooaja algusest 425 patsienti, haiglaravi vajanutest on 54 protsenti olnud lapsed ja noorukid vanuses kuni 19 eluaastat. Viimase kolme nädala jooksul vajasid hospitaliseerimist valdavalt vanema- ja tööealised patsiendid.

Lääne-Tallinna Keskhaigla, Ida-Tallinna Keskhaigla, Tallinna Lastehaigla ja Narva Haigla andmetel on gripi tõttu intensiivravi vajanud 19 inimest vanuses 9 kuud kuni 85 eluaastat.  Kahe inimese kohta puudusid andmed kaasuvate haiguste kohta, ülejäänud patsiendid kuulusid riskirühmadesse. 14 inimest olid vanuses 65 ja eakam, kõikidel olid kaasuvad haigused. Põhiliseks riskifaktoriks on südameveresoonkonna haigused (12 inimesel), järgnes diabeet.