Koroonaviiruse testi vastuse ootamisega võib minna aega. (Pilt on illustratiivne.)Foto: Vida Press
Uudised
12. märts 2020, 16:02

KARANTIINIS VIIBIV NAINE: kui ma poleks koroonast midagi teadnud, oleksin täna tööle läinud

"Ehk mul ikka ei ole koroonaviirust," rääkis Õhtulehele naine, kel "õnnestus" olla koguni kahel peol, kus ta suhtles inimestega, kellel tuvastati paar-kolm  päeva hiljem nakatumine koroonaviirusega.

Karin (nimi muudetud) suhtles nendega lähedalt ja lõi tantsugi. Tollel hetkel kellelgi mingeid haigustunnuseid ei olnud.

Praegu istub naine kodus karantiinis, suhtleb tervisemetiga ja ootab, et talle tehtaks koroonaviiruse test. Talle on jäänud mulje, et testijad on juba täiesti üle koormatud. "Olen neljapäeva lõunast saadik testijate järjekorras." Ta loodab, et täna-homme (st neljapäeval-reedel) jõutakse ka temani. 

"Olen kahelt poolt karantiinis - käisin nii meediapeol 6. märtsil kui ka Võrus võrkpallitreeneri juubelil 7. märtsil. Võrus peol käinud inimesed jäid haigeks kohe esmaspäeval-teisipäeval. Mul olid kõik sümptomid olemas, st 38,5 palavik, kurk kriipis, väike köha. Ainult hingamisraskusi polnud - seda küsiti pidevalt. Muidu oleks ehk kohe kiirabi saadetud...Terviseameti seisukoht on, et see pole COVID-19, see ei avalduvat nii kohe," räägib Karin.

"Terviseamet ütles, et paanikaks pole põhjust. No ma ei tea..." on naine ikkagi kahtlev. "Igalt poolt tuleb igasugust infot, aga keegi ei tea, mis on õige." 

Kõik ootavad infot

Mida teha kodus karantiinis? "Nii kiire kui praegu kodus olles, pole mul kunagi olnud!" naerab Karin.  "Kõik tahavad mult midagi saada või infot kuulda: vanemad, kolleegid, lapse kool. Tööd pole jõudnud teha, homme hakkan. Enesetunne on juba hea. Kui ma poleks koroonast midagi teadnud, oleksin täna tööle läinud." 

Seltskond, kes oli Võrus peol, tegi oma Messengeri-grupi, kus nad vahetavad infot, kuidas kellegi läheb: kui palju on palavikku, mida terviseamet on kellelegi rääkinud. "Elu on põnev nagu jalgpalli MMi finaali eel - keegi ei tea, kuidas asi lõpeb!"

Osal nende seltskonnast on proovid siiski võetud: vastuseid lubati paari päeva jooksul. Lootust annab seik, et proove võeti ka hoones, kus oli juubelipidu ja see oli puhas.

Teste tehakse praegu palju

Kas koroonaviiruse teste jõutakse Eestis piisavalt teha? Miks peab nii kaua vastust ootama? “Proove on hetkel palju,” kinnitas Õhtulehele terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp, jättes tehtud testide arvu küll  täpsustamata.

Praegu on Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus terviseameti, Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Synlabi laborites. “Lähimate päevade jooksul luuakse see võimekus ka Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru Keskhaigla ja Pärnu haigla laborites, “ kinnitas Kingsepp.“ Test tehakse 24 tunni jooksul pärast proovi võtmist.”

Inimesed, kes on andnud proovi, on kurtnud, et vastuse ootamine võtab liiga kaua aega, aga sellest sõltub ju väga paljude edasine tegevus – kas minna tööle või kooli, kas jääda koju. “Pärast tulemuste selgumist võetakse esmajärjekorras ühendust positiivse proovi andnutega ja siis teistega, “ selgitab meedianõunik. “See võib aega võtta, sest nagu öeldud – hetkel tehakse palju proove. Lisaks hoiavad meie inimesed iga päev ühendust juba ligi 200 kontaktse inimesega."

Foto: Vida Press

Kas haiglakohti piisab?

Inimesed on ka mures, kas meil on piisavalt haigla- ja intensiivravi kohti. “Haiglavõrgu arengukava haiglates on kokku üle 450 erineva astme intensiivravi voodikoha,” selgitas Kingsepp, kelle sõnul määratakse haiglaravi patsiendile sõltuvalt tema juhtivast näidustusest.

“On teada, et koroonaviirus põhjustab raskeid haigusvorme ennekõike vanemaealistel ning nendel inimestel, kellel on juba kaasuvad kroonilised haigused (diabeet, südame ja veresoonkonna haigused, kõrgvererõhu tõbi, immuunpuudulikkus ja immuunpuudulikkusega kaasnev haigusseisund). Seega konkreetne haigla, kuhu patsient vajadusel ravile suunatakse, sõltub patsiendi tervisevaegustest ja raviasutuse raviteenuste/erialade profiilist.“

Algab ka tasuline testimine

Alates 13. märtsist alustavad Medicum ja SYNLAB koroonaviiruse tasulist testimist kooskõlas Terviseametiga. Lasnamäe Medicumis (Punane 61) saavad telefoni teel (5722 1122 ja 5722 1123) aega ette registreerides analüüsi anda ilma haigussümptomiteta inimesed, kes on saabunud reisilt mitteriskipiirkondadest või kahtlustavad nakatumist.

SYNLABi Eesti laborites ja verevõtukohtades patsientidelt proove koroonaviiruse uuringuteks ei võeta.