Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
12. märts 2020, 21:08

Kõik koolid suletakse, taastatakse ka piirikontroll. Eestis on kokku 27 koroonaviirusesse nakatunut (2)

Neljapäeval teatas nii mitugi kooli, et saadab õpilased koju e-õppele ja sulgeb koroonaviiruse kartuses uksed. Õhtul teatas haridus- ja teadusminister Mailis Reps "Aktuaalses kaameras", et esmaspäevast suletakse kõik koolid. Samuti teatas Reps, et taastatakse piirikontroll ning kõik vähegi suuremad üritused, nende hulgas teatrietendused ja kinoseansid, jäävad ära. 

"Esmaspäevast on kõik koolid - huvikoolid, kutsekoolid, ülikoolid - suletud. Õppetöö viiakse ümber kodu- ja kaugõppele," ütles Reps. 

Erandina jäävad avatuks lasteaiad, aga see võib muutuda. "Meil on väga suur palve kõigile lastevanematele, et kui tööalaselt on kuidagi võimalik, jätta lapsed koju, aga kui see pole võimalik, siis vaatame iga lasteaeda eraldi. Kui on juhtumeid, siis lähevad ka need kahjuks sulgemisele," sõnas minister.

Reps mainis, ka et koolid jäävad suletuks seniks, kuni olukord normaliseerub. "Iga kahe nädala tagant ütleme üle, kas jätkub või ei." Ühtlasi teatas Reps, et taastatakse piirikontroll ning igasugused suuremad üritused, sh teatrietendused, kinoseansid, jäävad ära. Kuigi viimased piirangud pole veel ametlikult kinnitatud, on vallitsus nendes küsimustes sisuliselt kokku leppinud.

Stuudios käis ka terviseameti ekspert Ester Öpik, kes ütles, et neljapäeva jooksul tuli juurde kümme koroonaviirusesse nakatunut ehk Eestis on 27 inimesel tuvastatud koroonaviirus. Kokku on analüüsitud 549 proovi

Põhja regionaalosakonna juhataja Öpiku sõnul esineb riigis kohapealset levikut. "Kui varasemalt oli meie fookus võimalikult vara selgitada välja uusi juhtumeid ja selgitada välja isikuid, kes on olnud nendega kontaktis, siis täna, uue strateegia kohaselt meie käsitlus muutub - keskendume haigusleviku piiramisele. See tähendab, et enam ei niivõrd keskendu üksikute juhtumitele, kuivõrd sellele, et kui esineb rasked juhud, siis nende ravimisele. Fookus on kindlasti nendel inimestel, kes saavad täna diagnoosi, aga fookus pole enam niivõrd laiaulatuslikul lähikontaktsete väljaselgitamisel. Oleme fokuseeritud ka riskirühmade kaitsmisele," selgitas ta. 

Öpik seletas, et kuigi nii-öelda testide eelisjärjekorda pole veel olemas, siis vajadusel see Rootsi näitel kehtestatakse. "Kui on vaja kindlasti tervishoitutöötajate tervist kaitsta, siis nemad on prioriteet, sest nendest sõltub teiste inimeste tervis," ning lisas, et vajadusel aitavad suuremad piirkonnad väiksemaid haiglaid. 

Reps: taastatakse piirikontroll

Reps rääkis ka "Aktuaalse kaamera" otsestuudios, et kell 14 alanud kriisikomisjoni koosolek, on alates kella 19 olnud ametlik Vabariigi valitsuse istung, et kõik kriisikomisjoni ettepanekud heaks kiita. "Lihtsalt tegelikkuses on küsimus põhiseaduse tõlgendamise ümber, aga ma julgen teile öelda - otsus on tehtud põhimõtteliselt juba ära," sõnas haridus- ja teadusminister.

Ankur Priit Kuusk küsis seejärel Repsilt ridamisi konkreetseid küsimusi.

Kas piirid suletakse? "Piire ei panda kinni, aga kehtestatakse uuesti piirkontroll, sealjuures peavad inimesed täitma ankeedid infoga, kust nad tulevad."

Laevaliiklus Rootsi ja Soomega? "Reisilaevaliiklus loomulikult jätkub, aga sealgi tuleb arvestada, et inimestelt küsitakse dokumente ja asjad võivad viibida. Rootsi puhul on Tallink ise välja pakkunud, et kruiisilaev ehk lõbulaevandus katkeb, aga jätkub kauba ja üksikute reisijate vedu."

Kas Saaremaa pannakse isolatsiooni? "Saaremaa osas jälgib olukorda terviseamet ja oleme ka väga tihedas koostöös Saaremaa vallaga. Hetkel seda otsust pole, aga praamiliikluses tuleb ümberkorraldusi."