Foto: Vida Press
Uudised
12. märts 2020, 17:02

SUURHAIGLA JUHT KOROONAST: peame vastu võtma COVID-19 patsiendid, kes vajavad intensiivravi

Kas meie haiglad on koroonaviiruse laiemaks levikuks valmis? Milliseid ettevalmistusi on teinud Põhja-Eesti Regionaalhaigla? “Regionaalhaigla peab  terviseameti korralduse alusel võtma vastu COVID-19 patsiendid, kes vajavad intensiivravi,”selgitas PERHi juhatuse esimees Agris Peedu. Kui terviseamet muudab korraldust, on suurhaigla valmis astuma järgmisi samme, näiteks lükkama edasi plaanilist ravi.

Missugused on põhilised ettevalmistused, mida olete teinud?

Praeguse kokkuleppe kohaselt on Regionaalhaigla vastutav COVID-19 patsientide osas, kes vajavad intensiivravi. Haiglas on loodud infektsioonikontrolli juhtgrupp, kelle ülesandeks on muu hulgas jälgida epidemioloogilist olukorda maailmas ja Eestis ning kavandada ja rakendada asjakohased meetmed nakkuse vältimiseks ja ohjamiseks Regionaalhaiglas.

Samuti  koostada juhiseid haigla töötajatele, praktikantidele ja koostööpartneritele ning nõuda nende järgimist, korraldada koostöös kommunikatsiooniteenistusega väli-ja sisekommunikatsiooni, seirata isikukaitsevahendite ja ravimite varude laoseisu, tarbimist ning korraldada varude täiendamist ja nende väljastamist osakondadele  jm.

Infektsioonikontrolli  juhtgrupp on loonud haiglas teekonnad, mille kaudu peavad COVID-19 patsiendid liikuma. Alates 11.märtsist on Regionaalhaigla laboris ka võimekus COVID-19 testida. Samuti tegutseb alates 11.märtsist Regionaalhaigla kiirabi üheliikmeline brigaad proovide võtmiseks. EMOs on valmis algoritmid patsiendi käsitluseks.

Kui palju on nakatunud inimestele Regionaalhaiglas voodikohti?

Praeguse plaani kohaselt võtavad COVID-19 patsiente vastu ennekõike Lääne-Tallinna Keskhaigla, Ida-Viru Keskhaigla, Pärnu Haigla ning Tartu Ülikooli Kliinikum.

Regionaalhaigla peab kehtiva terviseameti korralduse alusel võtma vastu COVID-19 patsiendid, kes vajavad intensiivravi. Kui terviseamet muudab korraldust, siis astub Regionaalhaigla järgmisi samme, nagu näiteks plaanilise ravi edasilükkamine (ambulatoorsed vastuvõtud, plaanilised operatsioonid) ja selle kaudu saame parandada ka personalivõimekust ning tõsta ka ravivoodite võimekust seoses COVID-19ga.

Kui palju on  kohti intensiivravi vajavatele inimestele?

Regionaalhaiglas on kokku 52 III astme intensiivravikohta - täismonitooringu, kopsude kunstliku ventilatsiooni ning teiste organsüsteemide toetava ravi võimalusega. Nendest 14 kohta on isolatsioonivõimalusega kriitilises seisundis COVID-19 patsientidele.

Kuidas tagate meditsiinipersonali ohutuse?

Meditsiinipersonali jaoks on tehtud juhised. Toimuvad  isikukaitsevahendite kasutamise koolitused nii EMO, intensiivravi kui kiirabi jaoks. Instrueeritakse ka näiteks koristajaid: kuidas tuleb koristada ning milliseid isikukaitsevahendeid ja kuidas nad peavad kandma.

Isikukaitsevahendite hulk on praegu rahuldav. Täiendame varusid nii palju kui võimalik. Peamine murekoht on respiraatorid.

Kui kiiresti saabuvad koroonaviiruse testide vastused?

Regionaalhaiglas on alates eilsest olemas koroonaviiruse testimise võimekus. Labor teeb analüüse kolm  korda päevas.

Hommikul kella 8ks saabunud proovimaterjalide vastused väljastatakse u kell 12.

Kella 12ks saabunud proovimaterjalide vastused väljastatakse u kell 16.

Enne kella 14.30 saabunud proovimaterjalide vastused väljastatakse järgmise päeva hommikul kell 8. Vajadusel saame testide arvu võimekust tõsta, aga selle eelduseks on, et oleme vähendanud muud plaanilist ravitööd.