Mar-a-Lagos surus Bolsonaro, kellelt võeti proov, kätt Trumpiga, kes selle pärast ei muretse, ehkki istus kõrvuti inimesega, kellel viirus tõepoolest küljes.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
13. märts 2020, 19:10

Täiendatud 13.03 kl 8.10 ja 19.10

Trudeau abikaasal on koroonaviirus, Bolsonaro tegi testi, Trump istus haigestunu kõrval

Justin Trudeau büroo kinnitas, et Kanada peaminister kahtlustab, et talgi võib koroonaviirus küljes olla. Lisaks vahendab New York Times, et arstid diagnoosisid viiruse ühel Ameerika presidendiga kohtunud Brasiilia riigiametnikul. Mitmed väljaanded spekuleerivad, et viirus on küljes ka temaga koos reisinud president Jair Bolsonarol, kuid Brasiilia riigipea teatas Facebooki postituses, et tema testi tulemus oli negatiivne.

Brasiillane külastas laupäeval president Trumpi erakuurorti Mar-a-Lagot Floridas ning viibis presidendi ja asepresidendi Mike Pence'iga samas ruumis, nende vahetus lähetuses. Kodumaal arenesid Brasiilia valitsuse kommunikatsiooniassistendil gripilaadsed sümptomid, ta läks koroonaviiruse testi tegema ning see osutus positiivseks. Hetkel ootab härrasmees korduvtesti tulemust. Ka Brasiilia president Jair Bolsonaro viibis laupäeval Mar-a-Lagos ning hoolimata sellest, et vaid nädal tagasi kutsus ta pandeemiat väljamõeldiseks, lasi endale nüüd ka ise testi teha. Mar-a-Lago kohtumisel surus ta Trumpiga kätt. Mitmed väljaanded kuulutasid, et presidendi test oli positiivne, ent Bolsonaro lükkas uudise Facebookis ümber ja teatas, et viirus talle külge ei hakanud. 

Trump ütles reedel, et tema ei muretse. „[Assistent] oli seal, aga me ei teinud midagi eriti ebatavalist,“ kommenteeris president Trump ajakirjanikele. „Istusime mõnd aega üksteise kõrval.“ Tegelikult teeb see presidendist kontaktse isiku. Trump ütles, et ootab ära, mis korduvtesti tulemus on. Hiljem sõnas ta reedesel pressikonverentsil, kus ka riikliku eriolukorra välja kuulutas, et kavatseb testi ära teha küll, „kuid mitte sellepärast!“.

Samal kohtumisel viibinud Florida senaator Rick Scott teatas, et kuigi arstid usuvad, et ta ei nakatunud, kavatseb ta mõneks ajaks karantiini jääda ning kodust töötada.

Mis puudutab Kanada peaministrit, siis tema abikaasa Sophie Gregoire-Trudeau naasis äsja Suurbritanniast. Kodus tekkisid tal haigusnähud ning igaks juhuks otsustas paar, et jäävad mõlemad mõneks ajaks karantiini. Trudeaul endal sümptomeid pole. Mõlemalt võtsid arstid koroonaviiruse testid ja nüüd selguski, et Sophie on nakatunud. Trudeau teeb tööd kodust.

Ka näiteks Norra kuningas Harald ja kuninganna Sonja otsustasid end ise igaks juhuks karantiini panna, kuna külastasid kuu algul Jordaaniat. Sama tegi ka kuus Norra valitsuse ministrit.