Tanel KiikFoto: Erki Pärnaku
Uudised
13. märts 2020, 20:25

Tanel Kiik: tervisesüsteem tõstab valmisoleku 2. tasemele. Plaanilist ravi piiratakse, arstiabi vajadus võib märkimisväärselt kasvada (2)

Terviseamet tõstis koroonaviiruse riigisisese levikuga toimetulekuks tervishoiu valmisoleku tasemele 2. Haiglatele anti korraldus piirata alates 16. märtsist plaanilise töö mahtu, olla valmis haigete pöördumise võimalikuks kasvuks ning vajaduseks kohandada voodeid viirushaigete raviks, teatas sotsiaalministeerium pressiteates. 

Tervishoiu tase 2 võimaldab seada ajutisi piiranguid tervishoiu kättesaadavusele ning kehtestada tervishoiuteenuste osutamisele ajutiselt tavapärasest erinevaid nõudeid.

Tervisesüsteemi valmisoleku tasemete määruse kohaselt on tervishoiul kolm valmisoleku taset:

  • tase 1 tähendab, et on reaalne oht kriisi tekkimiseks;
  • tase 2 tähendab, et eeldatav abivajajate hulk ületab kriisipiirkonnas ja selle lähedal asuvate raviasutuste tavapärase abi osutamise võimekuse;
  • tase 3 tähendab, et eeldatav abivajajate hulk ületab oluliselt kogu riigis vähemalt poolte raviasutuste abi osutamise võimekuse.

„Eestis on tuvastatud riigisisene koroonaviiruse levik ja riigis kehtestatud eriolukord. Peame olema valmis, et arstiabi vajadus võib lähinädalatel märkimisväärselt kasvada,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Kuna ekspertide hinnangul vajavad tervishoiutöötajate tähelepanu eelkõige raskelt haiged ja riskirühmas olevad – vanemaealised, nõrga immuunsusega ja krooniliste haigustega inimesed, siis tuleb kergemate haigusnähtude korral lähtuda perearsti nõuannetest ning püsida kodus kuni tervenemiseni. Enda ja oma lähedaste tervise hoidmiseks järgigem kõik terviseameti juhiseid.“

Terviseamet andis haiglavõrgu haiglatele korralduse piirata alates 16. märtsist plaanilise töö mahtu, hinnates individuaalselt iga üksikut juhtu ja edasi lükkamise võimalikku mõju inimese tervisele. Ühtlasi peavad haiglad olema valmis haigete pöördumise võimalikuks kasvuks ning vajaduseks kohandada voodeid ümber viirushaigete raviks.

„COVID-19 Eesti sisene levik on ulatuslik ning seetõttu oleme tervishoius kõrgendatud valmisolekus nii esmatasandil kui haiglates,“ ütles terviseameti peadirektor Merike Jürilo. „Tervishoiu valmisoleku tõstmine 2. tasemele võimaldab vajadusel korraldada haiglates ümber plaanilise tegevuse, et tagada abi kättesaadavus neile inimestele, kes seda kõige kiiremini vajavad.“

Samuti on alates esmaspäevast, 16. märtsist ümber korraldatud perearstide töö.

„Peatame plaanilised vastuvõtud ja ennetustöö, kindlasti jätkame imikutega ja keskendume raskete patsientidega tegelemisele. Perearstikeskusesse palume pöörduda telefoni teel ja ainult tervisemuredega. Töövõimetus- ja hoolduslehtede avamiseks püüame koostöös haigekassaga töötada tuleva nädala alguseks välja digilahenduse,“ ütles Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller. „Perearstikeskusest saab telefoni teel nõu, kas pöörduda kiirabisse, tulla perearstikeskusesse kohale või jälgida oma tervist kodus ja leevendada sümptomeid.“

Terviseameti hinnangul on koroonaviiruse kohapealse piiratud leviku risk väga kõrge, kohapealse ulatusliku leviku risk keskmine.