Terviseameti Põhja regionaalosakonna juhataja Ester ÖpikFoto: Martin Ahven
Uudised
14. märts 2020, 12:25

Terviseamet: esimesed koroonahaiged on tänaseks paranenud

Laupäevahommikuse seisuga on Eestis tehtud koroonaviiruse analüüse 843 ja neist 109 on osutunud positiivseks. Olenemata numbrite järsust tõusust on oluline märkida, et ühegi nakatunu seisund pole raske, ütles Terviseameti staabijuht Ester Öpik. „Esimesed positiivse proovi andnud inimesed on tänaseks paranenud,“ lisas ta.

Öpiku sõnul on tunnistatud terveks kõige esimene koroonapatsient Eestis – bussiga Riiast saabunud iraanlane, kes ka haiglast nüüdseks välja kirjutatud. Terviseametini on jõudnud väited, et paranenuid on veelgi, kuid ametlik info jõuab nendeni hetkel väikese viivitusega.

109 nakatunust enam kui pooled on Tallinnas ja Harjumaal, kolmandik Saaremaal, kuid nakatunuid on ka Võrus, Ida-Virumaal ja Pärnus. Suureks probleemiks on osutunud nakatumised Saaremaal. „Selle juured on ajanud end ka teistesse maakondadesse,“ nentis Öpik.

Kuna haigusjuhte on Eestis juba üle saja, ei ole enam mõistlik kulutada ressursse sellele, et tuvastada iga haige lähikontaktseid. Öpik segitab: „Keskenduks ja fokusseeriks sellele, et need positiivsed juhtumid välja tuleks ja kui on inimesed raskes seisundis, siis nende ravile.“ Terviseametniku sõnum on, et ka kiirabi peaks endale kutsuma inimesed, kes vajavad vältimatult abi. Ülejäänud peaksid alustama perearstiga konsulteerimisest.

Öpik käis üle ka traditsioonilised soovitused: „Proovime vältida kontakte inimestega, kelle on haigussümptomid. Pole asjatu korrata üle, et haiguse vältimise eesmärgil on oluline hügieenireeglitest kinni pidamine. Üritame korralikult pesta oma käsi!“

Eriti manitseb terviseamet lapsevanemaid: „Palume tõsiselt kaaluda, kas on mõtet viia lapsi vanavanemate juurde hoiule või kasvõi külla, sest lastel võib see haigus ilmneda väga kergete sümptomitega, aga nad nakatavad teisi.“ Küll aga rõhutab Öpik, et kindlasti tasub oma vanemate sugulastega olla kontaktis telefonitsi ja uurida, kas nad vajavad abi.

Kokkuvõttes on Öpiku sõnul aga nädalavahetus ja väljas ilus ilm: „Läheme loodusesse, liigume õues! Tuleme siseruumidest välja kohe kui see on võimalik. Nii suudame väga tugevalt kaasa aidata sellele, et meie tervis oleks hea.“