Uudised

EESTI BIOKEEMIK HOIATAB: koroonaviirus püsib nakkusohtlikuna õhus mitu tundi, pindadel isegi mitu päeva! (8)

LISA KOMMENTAAR

Tädi Maali17. märts 2020, 08:35
See artikkel annabki vastuse _ hoidu kuidas tahad, aga ükski vahend ei kaitse kedagi 100% nakatumast. Viirus nagu kiiritusohtki on nähtamatu, sellest mitte puudutatud saamine on õnneasi. Elasin ise üle Tchernobõli kiirituse, olin just kõige ohtlikuma levimise ajal Eestis Rannamõisas kivide peal päevitamas. Meid ju õigeaegselt ei hoiatatud! Olen siiani elus ja oma vanuse kohta suhteliselt terve.Tütrel kes tookord oli17 aastane,ilmnesid mõne aasta pärast probleemid, tal tuli 24 aastaselt välja opereerida üks munasari. Ta elas sel ajal juba USA-s, siinsetes oludes poleks ta sellest tervenenu
16. märts 2020, 12:46
Eeldan, et prof Peep Paulmaa ei paanud artiklile ise pealkirja. Usun, et kui ta oleks selle pealkirja ise pannud siis oleks ehk rohkem puust ja vähem metsast rääkinud. Asi, mis selle artikli lugejatele ilmselt "šhokeeriv" tundub on selle pealkirjas "püsib nakkusohtlikuna õhus mitu tundi". Sellele fraasile on pühendatud tervelt kaks lauset, mille saab kokku võtta ühe lausega: "Siin on link, kust võite ise edasi uurida." Link ise viib täpselt sama pealispinnalisele artiklile, kus on link teadustööle. Nagu teadustöödega ikka, siis sellest aru saamiseks on teatavat konteksti vaja.
16. märts 2020, 12:46
Konteksti, mida professor Paulmaa oleks võinud anda kui toimetaja Sirje seda küsiks. Praegune olukord on kindalsti väga halb aga sellised pealkirjad ja artiklid ei ole minu arust kohased. See artikkel paiskab "õhku" potentsiaalselt paanikat väärivat/põhjustavat informatsiooni justkui toetudes teaduslikule artiklile ja ei seleta mitte midagi. Loomulikult tuleb vältida kontakti teiste inimestega ja püsida kodus nii palju kui võimalik, et leevendada haiglate ülekoormamist.
16. märts 2020, 12:47
Siin on inglise keelne artikkel, mis kajastab seda sama teadustööd ja veel teisi teaduslikke uurimusi, mis on sellel teemal tehtud. https://www.wired.com/story/they-say-coronavirus-isnt-airborne-but-its-definitely-borne-by-air/ Artikkel on pikk ja põhjalik ja seletab õhus püsimise nüansse. Jah, tõenäoliselt on võimalik jääda haigeks sellest kui hingad sisse haige välja hingatud õhku aga üldjuhul tundub, et selleks peab inimsele suhteliselt lähedal olema. Näiteks ühistransport või haiglakeskond. Mina ise väldiksin ka lifte, sest lifti liikumine tekitab paratamatult õhu liikumist.
Tiiu16. märts 2020, 09:21
kuidas saab kaupluses nakkust vältida? Inimesed ju katsuvad pakendites olevaid toiduaineid, kuidas ma tean, et seda ei katsunud just nakkuselevitaja? Kas peaksin kodus kõik (ka pakendis olevad) toidukaubad üle pesema ja kuidas seda teha, olen ju ise ka neid puudutnud. Leivad-saiad kiles - kas need ka üle pesta ja kuidas? Arusaamatu jutt. Kui see pisik elab mitu tundi õhus või pindadel, siis ei ole ju võimalik vältida nakkust, ürita palju tahad. Ühistranspordis ei puhasta keegi pidasid, kas peaks ka nende sõidud keelama.
miks küll?15. märts 2020, 22:53
Eriolukord vist võimaldaks kohustada sobivaid ettevõtteid neid maske kiirelt suurtes kogustes tootma, aga asjaomased korraldajad vaevalt seda taipavad. Kui - siis mõne nädala pärast. Sama ka desinfitseerimisvahenditega, mida juba ammu ei ole - ei oleks ju keeruline piiritust millegi sobivaga segada. On meil piirituse puudus?
X15. märts 2020, 20:51
Ja mida te esimestel nädalatel rääkisite... Et vaid haige inimese juuresolek on oht. Nüüd sellest tesdmisest suurt kasu pole, õhku ära ei näe kes sealt tund tagasi läbi läks.
Nii et spetsialisti arvates mask siiski kaitseks? Kui neid vaid oleks saada.15. märts 2020, 19:42
See, et koroonaviiruse puhul mask tervet inimest piisknakkuse eest just nagu üleüldse ei kaitsevatki oli ilmselt vist ekstra levitatav udujutt. Ennetamaks masside võimaliku pahameelt, et miks lasti mõne aja eest igasugu ahnitsejatel ning hangeldajatel kõik müügil olevate maskide varud rahumeeli kokku osta ja epideemia siia jõudes siinse rahva ilma kaitsvate maskideta jätta. Vastupidi, kedagi hiinlast, kes ostis kokku lausa 20 tuhat maski ju meie meedias vaat et lausa ülistati, kui Hiina rahva omakasupüüdmatut heategijat.