Prantsusmaa president Emmanuel Macron teatas telepöördumises, et alates teisipäeva keskpäevast suletakse Euroopa Liidu välispiirid.Foto: AP/Scanpix
Maailm
17. märts 2020, 07:45

Avaldatud 16. märtsil, oluliselt täiendatud 17. märtsil kell 7.40

KOROONAVIIRUS LEVIB 162 RIIGIS: 7200 surnut ja 183 000 nakatunut. Euroopa Liit suleb teisipäeva keskpäevast 30 päevaks kõik välispiirid (3)

Prantsusmaa president Emmanuel Macron kordas esmaspäeva õhtul seoses koroonaviiruse levikuga tehtud telepöördumises, et me oleme sõjas. Ta ütles, et alates teisipäeva keskpäevast suletakse Euroopa Liidu välispiirid. See tähendab, et reisimine Euroopa Liidu riikide ja ülejäänud maailma vahel lõpeb. Lisaks on juba suletud paljud piirid Euroopa Liidu liikmesriikide vahel. 

Erandiks on pikaajalised elanikud, Euroopa Liidu kodanike perekonnaliikmed ja diplomaadid ning piiriüleselt tegutsevad inimesed ja tervishoiutöötajad, samuti kaubavedajad, täpsustas teisipäeva hommikul Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Macron edastas ühtlasi prantslastele käsu, et nad püsiksid püsiksid alates teisipäeva keskpäevast kodus. Liikumine on lubatud vaid kaalukatel põhjustel nagu näiteks tööl- ja poeskäimine. Piirang kestab esialgu 15 päeva.

Möödunud aasta lõpul Hiinas Wuhani linnas valla pääsenud koroonaviirus Sars-CoV-2 levib juba 162 riigis. Ametlikel andmetel oli teisipäeva hommikuks nakatunud 183 000 ja surnud 7174 inimest. Viiruse põhjustatud haigusest Covid-19 on paranenud 80 000 patsienti. Itaalias lisandus ühe ööpäevaga 3233 nakatunut ja 349 surnut.

Maailma Terviseorganisatsiooni peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus pöördus esmaspäeva õhtul maailma riikide poole tungiva ülekutsega oluliselt suurendada viirustestide arvu. "Meil on lihtne sõnum: testida, testida, testida," rõhutas ta. "Me ei saa tulega võidelda seotud silmadega," lisas ta. 

Kui varasemalt on korduvalt väidetud, et raskelt haigestuvad eelkõige vanemaealised inimesed, siis viimasel ajal tõuseb Euroopas intensiivravi vajajate seas noorte täiskasvanute osakaal. Rotterdami Erasmuse ülikooli haigla intensiivraviosakonna peaarst, professor Diederik Gommers ütles ajalehele Algemeen Dagblad, et Hollandis intensiivravis olevast 40 - 50 patsiendist on enam kui pooled 50 aastast nooremad. Noorim nendest on 16aastane poiss, kelle vanemate sõnul tuleb Hollandil ärgata ja suhtuda viirusesse tõsiselt.

Euroopa Liidu liikmesriikide juhid korraldavad teisipäeval hädavideokonverentsi. Sellel kinnitatakse Euroopa Liidu välispiiride sulgemine 30 päevaks. Kaubavedu on kavas jätkata.  

Soomes tõusis haigestunute arv esmaspäeva pärastlõunaks 277-le. Neist üks pensioniealine patsient saab intensiivravi. Soome terviseamet usub, et tegelikult on riigis nakatunuid 20–30 korda rohkem. 

Soome valitsus otsustas esmaspäeval, et kuulutab välja eriolukorra. Alates  kolmapäevast suletakse kõik koolid, ülikoolid ja kutsekoolid. Õppetöö jätkub kaugõppe korras. Lasteaiad jäävad tööle, et tagada lapsevanematele võimalus käia tööl. Samuti suletakse muuseumid, raamatukogud, ujulad, spordisaalid ja muud avalikud asutused. Vanadekodudes külas käia ei tohi, üle kümne osalejaga avalikud kogunemised on keelatud ning välismaalt tulnud Soome kodanikud ja elanikud peavad jääma kaheks nädalaks karantiini. Eriolukorra kinnitamise üle hääletab Soome parlament teisipäeval. Kehtima jääb see 13. aprillini.

Šveitsi valitsus kuulutas esmaspäeva õhtul riigis välja hädaolukorra. Keskööst alates kuuluvad ärid ja lokaalid sulgemisele.

Karmid piirangud võetakse kasutusele Saksamaal. Muu hulgas ütles neid tutvustanud liidukantsler Angela Merkel, et ära tuleb jätta kõik puhkusereisid nii kodu- kui ka välismaal. Lahti jäävad toidupoed ja muud eluliselt vajalikud asutused nagu näiteks apteegid ja pangad, samuti tanklad. Kuni kell 18-ni tohivad uksed lahti hoida ka restoranid. Sulgemisele kuuluvad aga näiteks kirikud, mošeed, muuseumid, teatrid, laste mänguväljakud ja bordellid. 

Kanada paneb kinni riigipiirid (v.a USA kodanikele) ning Malta karistab karantiininõude eirajaid senise 100eurose trahvi asemel 3000 euroga.

Kui Hiinas on viiruse levik saadud kontrolli alla ja võimud leevendavad varasemaid piiranguid, siis mujal maailmas kasvab haigusjuhtude arv plahvatuslikult. Hiinas diagnoositi viimase ööpäeva jooksul vaid 21 uut haigusjuhtu ning registreeriti 13 patsiendi surm.

Hiina koroonaviiruse juhtiv ekspert doktor Zhong Nanshan hoiatas, et praeguse arengu juures saab tervest maailmast Wuhan, kuna nakkus levib samamoodi nagu algul haiguse epitsentris, vahendab Daily Mail. Zhong Nanshani arvates ei ole tõenäoline, et haigusele leitakse ravim lähemate kuude jooksul. Seetõttu on ainus võimalus viiruse leviku peatamiseks karmid meetmed ning Hiina eeskuju järgimisel oleks praegune pandeemia juunikuuks möödas. Wuhanis ja Hubei provintsis kehtestati range karantiin teatavasti 23. jaanuaril. 

Hiina eksperdi hoiatust on kuulda võetud ja üha uued riigid maailmas rakendavad viiruse leviku takistamiseks erakordseid meetmeid ning sulevad piire. 

Väljaspool Mandri-Hiinat oli teisipäeva hommikuks koroonaviiruse tagajärjel surnud 3948 inimest. Neist 2158 Itaalias, 853 Iraanis, 342 Hispaanias, 148 Prantsusmaal, 93 USA-s, 81 Lõuna-Koreas, 55 Suurbritannias, 28 Jaapanis, 24 Hollandis, 19 Šveitsis, 17 Saksamaal, 12 Filipiinidel, 10 Iraagis ja Belgias, seitse San Marinos ja Rootsis, viis Indoneesias ja Austraalias ning neli Taanis.

Väljaspool Mandri-Hiinat oli esmaspäeva õhtuks enim nakatunuid Itaalias – 27 980, järgnevad Iraan 14 991, Hispaania 9428, Lõuna-Korea 8236, Saksamaa 7241, Prantsusmaa 5423, USA 4252, Šveits 2353, Suurbritannia 1543, Jaapan 1541 (neist 696 olid Yokohama sadamas seisnud ristluslaeva Diamond Princess reisijad), Holland 1413, Norra 1332, Rootsi 1119, Belgia 1058, Austria 1018, Taani 914,  Malaisia 566, Katar 401, Kanada 376, Austraalia 375, Kreeka 352, Tšehhi 344 ja Portugal 331, Soome 278 ja Singapur 243 haigusjuhtumiga.

Eestis on registreeritud 205, Venemaal 93, Lätis 34 ja Leedus 17 haigusjuhtumit.

 

Uudis täieneb