Jennifer Haller saab esimese vaktsiinisüsti.Foto: Ted S. Warren / AP / Scanpix
Uudised
17. märts 2020, 00:03

Algasid esimesed Covid-19 vaktsiini inimkatsed!

Washingtoni osariigis alustati ülemaailmse pandeemia põhjustanud koroonaviiruse vastase vaktsiini inimkatsetega, raporteerib Ameerika hääl.

Seattle’is asuvas Wahingtoni Kaiser Permanente uurimisinstituudis tehti esmaspäeval süstid esimestele patsientidele 45st, kelle peal katsetatakse järgmise kuue nädala jooksul koroonaviiruse vastu võitlevat vaktsiini. Kõik testis osalenud on terved ja vanuses 18–55 eluaastat.

„See on imeline võimalus midagi korda saata,“ sõnas vaktsiinitestis osalev 43aastane Jennifer Haller. Naise sõnul peavad tema lapsed ema inimkatsetel kaasa löömist „ägedaks“.

Vaktsiini loojateks on USA rahvuslik terviseinstituut (NIH) ja biotehnoloogiafirma Moderna. NIHi nakkushaiguste osakonna juht Anthony Fauci sõnas, et praegune vaktsiiniversioon loodi rekordkiirelt ja see on oluline samm teel ühiskonna hea tervise tagamisel.

Praegune koroonaviiruse vaktsiin ei sisalda eneses viirust ennast, vaid see on loodud võitlemaks kindla proteiiniga, nn „ogaga“, mille abil kinnitub viirusosake inimkehas rakkudele ja hakkab sealt levima. Vaktsiin peaks tõstma keha immuunsust selle konkreetse valgu vastu võitlemisel.