Tuluke aknalFoto: Mari Luud
Uudised
17. märts 2020, 16:25

Täiendatud! 

Kogenud arst: kus on poliitikute, diplomaatide, europarlamendi liikmete ja riigijuhi abi meditsiinitöötajatele? (1)

Ida-Tallinna keskhaigla arst Argo Lätt kirjutas esmaspäeva õhtul Facebookis, et president Kersti Kaljulaidi aktsioon tuledega vilgutamine meedikuid ei aita, kui puuduvad isikukaitsevahendid. Nii sotsiaalminister Tanel Kiik kui ka PERH-ist kinnitati, et isikukaitsevahenditega hullu seisu pole.

"Päris tõsiselt mõtlen, kus on see poliitikute, diplomaatide, europarlamendi liikmete, riigijuhi abi meditsiinitöötajatele," kirjutas Lätt Facebooki postituses. "Meil on juba täna otsas isikukaitsevahendid - erinevad maskid, FFP2 või FFP3 respiraatorid, kitlid, mütsid, käised, kaitseprillid või kaitsevisiirid, vett hülgavad kaitsekitlid, vett hülgavad kaitseülikonnad, mütsid jne. Kahjuks tuledega vilgutamine meedikuid ei aita!" 

Lätt kirjutab, et president, kes on kriisi ajal vait, võiks paluda teistelt riikidelt abi, kus neid vahendeid veel on. "Kas või Hiinast, kus tootmine on taastunud. See ei ole häbiasi!

Lisaks, mida on teinud selles kriisis Eesti jaoks Lions, Rotary, Vabamüürlased jt. heategevusorganisatsioonid. Pange pead tööle, teil on mõjukad sidemed maailmas! Tehke seekord midagi Eesti meedikute jaoks, sest sellega võite kaitsta oma haigestunud lähedasi!," lõpetab Lätt Facebooki postituse. 

Arsti postitus on vastusena eile president Kersti Kaljulaidi algatatud aktsioonile - ta kutsus kõiki üles esmaspäeva õhtul kell 20 seisma oma koduaknale, süütama telefoni tagaküljel tulukese või taskulambi, ning sellega kaks minutit lehvitama. „Nii saame avaldada toetust kõigile neile, kes päevast päeva eesliinil töötades hoiavad ühiskonna vereringe töös," sõnas Kaljulaid.

PERH: isikukaitsevahendid töötajatel on olemas

Õhtuleht küsis kommentaari nii Ida-Tallinna keskhaiglalt(ITK) kui ka Põhja-Eesti regionaalhaiglalt (PERH). Kui ITK polnud veel päeva peale vastanud, vastati PERH-ist, kust kinnitati, isikukaitsevahendid on täiesti olemas. 

"Regionaalhaigla keskendub praegu eelkõige aegkriitilist ravi vajavatele patsientidele, viiruse efektiivsele tõkestamisele haiglas ning patsientide ja töötajate ohutuse tagamisele. Isikukaitsevahendid töötajatele on olemas ja kasutuses vastavalt juhenditele," sõnas PERH-i juhatuse esimees Agris Peedu.

"Hetkel on isikukaitsevahendite laoseis rahuldav, oleme planeerinud tegevusi ja astunud vajalikke samme Covid-19 leviku valguses juba jaanuarist. Oleme ka uute tarnete ootel. Vabatahtlike kaasamise osas töötame välja omapoolset kontseptsiooni ning kui vajadus tekib vabatahtlike järele, siis teavitame ka meediat."

Teisipäevasel pressikonverentsil ütles ka sotsiaalminister Tanel Kiik, et isikukaitsevahendeid tuleb juurde. Tema sõnutsi on Eesti osa suuremast ühishankest ning koostööd tehakse välisriikidega ja Maailma Terviseorganisatsiooniga. „Euroopa Liit on solidaarne liit ja peab näitama solidaarsust rasketel aegadel nagu praegu,“ ütles minister.