Haigestumise tõenäosus kasvab vanusega. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels
Hea nõu
20. märts 2020, 13:55

4 tegurit, mis võivad suurendada rinnavähki haigestumise riski (1)

Paljud seostavad rinnavähi teket vaid pärilikkusega. Kuigi haiguse otsene tekkepõhjus pole senini kindlalt teada, on veebilehekülg Rinnavahk.ee reastanud mitmed tegurid, mis võivad haigestumise riski suurendada.

Mis mõjutab haigestumist?

  • Vanus. Haigestumise tõenäosus kasvab vanusega. Peaaegu 80% rinnavähijuhtudest avastatakse üle 50aastastel naistel, mistõttu algavad ka sõeluuringud just sellest vanusest. See ei tähenda, et noorematel haigust üldse ei esineks.
  • Menstruaaltsükkel ja menopaus. Vähirisk on suurem neil, kel algas menstruatsioon varakult (enne 13. eluaastat) ja menopaus hiljem (pärast 50. eluaastat), samuti neil, kes on pikalt saanud hormoonasendusravi menopausi ajal. Ka hiline esmarasedus (pärast 35. eluaastat) võib haigestumise riski tõsta.
  • Toitumine. Meie söögis peitub ligi 12 000 keemilist ühendit, millest mitmeid peetakse kantserogeenseteks ehk vähki tekitavateks. Selliseid aineid tekib ka toidu töötlemisel, nt soolamisel, marineerimisel, suitsutamisel, samuti rasva ja liha kõrbemisel.
  • Keskkond. Rinnavähki võib soodustada ka kokkupuude erinevate keemiliste taimekaitsevahendite (pestitsiitide) ja ioniseeriva kiirgusega (kasutusel nt meditsiinis, ehitusel, tööstuslikus tootmises jms).

Uuri lisa, mida saad ise ära teha, et haigestumist vältida, lehelt Rinnavahk.ee.