Embassy of Fashioni moeshow valitud VIP klientidele.Foto: Rauno Vahtre
Ilu ja mood
20. märts 2020, 14:27

Moelooja Aldo Järvsoo: ma ei tahtnud näomaskide postitusega kedagi solvata

Eesti moelooja Aldo Järvsoo kirjutas kolmapäeval Facebookis, et vastutustunne ei lase tal osa võtta ühestki kaitsemaskide õmblemise kampaaniast ja ta ei hakka mingeid ise tehtud kaitsemaske viie euro eest müüma, nagu tema sõnul osad ettevõtted praegu teevad. Päeva jooksul kustutas Järvsoo oma algse postituse ja kirjutas uue, milles vabandas ja täpsustas, et ei soovinud kedagi solvata.

Moelooja sõnul oli tema algne eesmärk pöörata probleemile tähelepanu. „Vabandan kui enda eelmise postitusega kedagi solvasin! Mu mõte ei olnud kedagi solvata vaid Maa peale või lihtsalt Eestisse tagasi tuua. Niikuinii võib olukord muutuda igapäevaselt ja minu eilne postitus on homme totaalselt ebaadekvaatne,“ seletas Järvsoo uues postituses.

Esimene postitus

„Loodan, et kõik on teadlikud või vähemalt natukenegi mäletavad bakterite, viiruste ja rakkude mõõtmeid, mida koolis õppisime? Bakterid 0,5-10 nm, viirused 0,01-03nm ja koroona viiruse suuruseks on 0,1 nanomeetrit. Nanomeetrit! Mitte ühegi puuvillase kanga, siidi ega kohvifiltri poori suuruseks ei ole 0,1nm. Pigem 1000 korda rohkem, aga enamasti 100 000 korda.
Näitena on mu õmblusmasinate kõige peenem nõel koroonaviirusest suurem umbes miljon korda,“ seletas Järvsoo esimeses postituses ja lisas, et viiruse vastu kaitsval maskil peab olema vastav sertifikaat N95.

„Mitte ühtegi maski ei ole võimalik õmmelda, et saavutada seda standardit. Vsjo. Isegi tavaline operatsioonidel kasutatav mask ei ole koroonaviiruse eest kaitsev mask,“ teatas moelooja.

Järvsoo lisas, et teda ei veena, kui keegi kirjutab, et ta on saanud soovitusi perearstidelt, aga ei nimeta nende arstide nimesid. „Ei, ma ei usalda kedagi, kes on saanud infot „usaldusväärsest allikast”, kui ta ei nimeta seda Allikat. Siniallikad? Lõpuks olen Mina see isik, kes vastutab selle meditsiinitöötaja nakatumisel tema elu eest ja ma ei soovi kellegi matustel võtta sõna, et lugesin ju FBst, et usaldusväärne allikas või keegi anonüümne perearst soovitas mul neid maske õmmelda? Aga ma ei tea kes“ sõnas ta.

Järvsoo sõnul oli agitatsiooni juurde pandud fail, kus kirjas, „siin ka kaitsemaskide õmblemise õpetus!”

„Kuulge kallid moekunstnikud, mõistus planeedile Maa peale tagasi ja kohe! Kas teie võtaksite vastutuse kivina maa peale kukkunud langevarjuri elu eest, kellel oli seljas teie poolt ilma teadmiste, kogemuse ja juhenditeta õmmeldud langevari? Ei. Aga tervishoiutöötaja elu, kellele teie olete õmmelnud FB õpetuse järgi ”kaitsemaski”? Ei,“ kutsus Järvsoo teisi mõistlikkusele.

Järvsoo sõnul on need, kes müüvad praegu mingeid „kaitsemaske”, mis ei kaitse millegi eest, kriminaalid mitte heategijad. 

„Ma usaldan siiani Tartu Ülikooli teadureid ja niikaua kui nemad ei ole öelnud, et moekunstnik või õmblusateljee suudaks turvaliselt õmmelda ühtegi kaitsemaski, mis ka kaitseks viiruse eest, siis nii on. Ma võin küll kiruda Terviseametit, aga ma usaldan neid ning loodan, et nad peavad sellele koormusele vastu. Koormusele, mille eest neid ei hoiatanud üksi riigi palgal olnud teadlane, viroloog, ministeerium ega poliitik. Kaitsevarude olemasolu järelvalve eest vastutavad hoopis teised ametid, instantsid, ministeeriumid ja isikud- need, kes on vait,“ jätkas Järvsoo.

Moelooja tunnistas, et talle ei meeldi kõik Eestis olevad seadused, kuid sellest hoolimata ta järgib ja austab neid. Ilma seaduseta valitseks tema sõnul kaos. „Mulle näiteks ei meeldi, et ma ei tohi oma elukaaslasega abielluda, olla doonoriks ega adpoteerida lapsi, aga ma siiski austan seadust. Seadus kaitseb kõiki kodanikke, isegi kui osad asjad võivad tunduda imelikud. Samamoodi kaitsevad väljatöötatud standardid nakatumise eest ja DIY maskid ei allu ühegile standardile. Palun hoiduge Terviseameti koormamisest telefonikõnedega, e-kirjade, soovituste ja ettepanekutega - neil on piisavalt koormust ning nad suudavad selle olukorra lahendada - see on ainus, millele me saame loota. So, please stop!“

Teine postitus

„Väga palju läheb juba kommentaariumis kaotsi. Õnneks jõudis sügavam mõte nendeni, kes veel eile kirjutasid, et teevad „kaitsemaske tervishoiutöötajatele“ ning olid väikeses kirjas loo lõppu kirjutanud, et tegelikult on need maskid hoopis lihtsalt tahtmatult näo puudutamise või tahtmatu-aevastamise-ärahoidmiseks enda perele,“ kirjutas Järvsoo hilisemas postituses.

Moelooja võttis ette ka osad kommentaarid, mis esimese postitusega kaasnesid. 

Kõigepealt teeb seletas Järvsoo, et mitte keegi ei saa garanteerida, et tema või tema pereliige ei ole nakatunud, kui ta ei ole veetnud kohustuslikku kahte nädalat kodus. 

Teiseks täpsustas Järvsoo, et meditsiinis vajalikke kaitsevahendeid ei toodeta  mustades keldrites võõrtööjõu poolt. „Chemi Pharm AS avas oma äärmiselt puhta tehase eelmisel aastal ning seal ei tehta midagi räpastes keldrites,“ lisas ta ja mainis, et keegi oli pannud postituse kommentaariumisse mustale keldrile viitava pildi. Järvsoo märkis, et riik on meditsiinis vajalike kaitsevahendite tootjatele väljastanud vastavad load ja sertifikaadid ning teab, mitu töötajat konkreetses ettevõttes töötab, kuna kõik ettevõtjad on oma töötajate andmeid edastanud maksu- ja tolliametile.

„Ma saan aru, et osad arstid võivadki olla mures, et varsti ei jätku neil toimimiseks vajalikku ja palun pöörduge haigla juhtkonna poole, mitte ärge kirjutage kellegi eraisiku privasse Messengeris, et kuule, mul vist varsti ei ole maski, äkki saad teha FB-s üleskutse. Kui arstil ei ole skalpelli, siis ta ei küsi seda sõbrannalt, vaid oma haigla juhtkonnalt. Ja kui juhtkonnal ei ole skalpelli anda, siis küsib juhtkond abi riigilt. Riigi toimimise keerukas mehhanism toimib siiani ja eriti peaks usaldama riiki eriolukorra kehtivuse ajal,“ teatas Järvsoo. 

„Ma ei ole kunagi sügavalt mõelnud, miks sõjavägi toimib sõjaolukorras kindla range käsuliiniga, aga nüüd olen sellele palju pidanud mõtlema ja leian, et see ongi kõige tõhusam. Sõdur täidab käsku ja ei tekita oma isetegevusega kaost vaid ootabki käsku kõrgemalt. Aga iga sõdur saab teisi sõdureid rahustada ning kui mu sügavalt isiklik postitus tekitas kelleski hoopis hüsteeriat, viha või muid negatiivseid emotsioone ning üks kaasvõitleja on palunud mul see postitus maha võtta, siis uskuge või mitte – võtsingi,“ põhjendas moelooja esimese postituse veebist maha võtmist.

 

Õhtulehe algses täiendamata loos oli jagatud osa Aldo Järvsoo postitusest, mis puudutas Malle Pärna. Eemaldasime selle osa artiklist ja vabandame tehtud vea pärast Malle Pärna ees.