Foto: Aldo Luud
Uudised
22. märts 2020, 11:54

Mikrobioloog lükkab ümber linnalegendid ja valeõpetused: sooja vee joomisega koroona vastu ei saa

Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar lükkab intervjuus Rainer Kergele ümber ümber müüdid ja legendid, mis koroonaviirust ja selle põhjustatud haigust ümbritsevad. 

****

Ühele mu tuttavale, kes lapse pärast muretses, ütles perearst: „Aa, nohu on ka? Siis ei ole lapsel kindlasti koroona!“ Vastab see tõele?

Ainult kliiniliste sümptomite järgi koroonat ära ei tunne. Üldised tunnused on palavik – 96 protsendil koroonahaigetel on palavik üle 38 kraadi –, kuiv köha ja halb enesetunne. Muude sümptomite nimekiri on pikk: keegi oksendab, kellelgi on kõht lahti, kellelgi on ka nohu, aga, jah, pigem koroonaga nohu ei ole. Palavik, kuiv köha ja halb enesetunne on kõige sagedasemad tunnused.

Koroonaviirust olla leitud väljaheidetes. Kas peab kartma ka prill-lauda?

Koroonaviiruse RNAd on roojast leitud, aga viirust pole õnnestunud sellest välja kasvatada. Ma usun, et prill-lauda ei pea kartma ja kogu oma aega kodu desinfitseerimisele ei pea kulutama. Jääme ikka normaalseks, peseme mitu korda päevas käsi, ka pärast WCs käimist.

Kas sooja vee joomine ja saun aitab koroonaviirust hävitada?

Teaduslikku põhjendust pole, aga kui see inimesel enesetunde heaks teeb, siis miks ka mitte? Samas pesema peab ennast kindlasti.

Kas koroonahaige peaks üldse jooma võimalikult palju vett?

Jällegi: normaalsuse piires! Üle hüdreerida pole end vaja.

Kas sel hapral hetkel, mil just tõmbas nina kinni, kurgus hakkas kraapima ja aevastus tuli ka ära, võiks olla pits konjakit abiks tõve eos tõrjumisel?

Meditsiinilisest seisukohast ei ole alkohol kindlasti koroona puhul näidustatud, viirusinfektsioonide sümptomite raviks on muid asju.

Netis ringleb selline koroona testimise nipp, et hoia kümme sekundit hinge kinni – kui hakkad sel ajal köhima, on halvasti.

Mingit teaduslikku põhjendust sellel testil ei ole.

Kas ma peaks immuunsüsteemi tugevdamiseks sööma C-vitamiini, punast päevakübarat, seleeni, midagi muud?

Kui ma oskaks sellele küsimusele vastata, oleks mul Nobeli preemia kindlustatud. C-vitamiini efekt pole tõestatud, päevakübara kohta öeldi juba aastaid tagasi, et sõbrad, uurime midagi, millest rohkem kasu tuleb. Küüslaugu efekt ei ole ka ära tõestatud. See aga ei tähenda, et neid tarvitada ei võiks.