"Nakkuse saanud ei ole selles ise süüdi, nad vajavad inimlikku toetust ja mõistmist, mitte halvakspanu või sõimu,” ütleb perearst Madis Veskimägi. Foto: Aldo Luud
Uudised
22. märts 2020, 11:09

ÄRGE SÜÜDISTAGE HAIGEID! Perearst Madis Veskimägi: haigusvaevused on pisiasi võrreldes tõrjumise ja sõimuga (4)

“Palun jääme mõistlikuks, hoiame iseennast ja oma lähedasi!” kutsub üles Tõstamaa perearst Madis Veskimägi, kelle tööpiirkonnas on samuti koroonahaigeid. Arsti arvates ei tohi neid kindlasti halvustada: “Haigestunud ei ole kuidagi süüdi oma haiguses.”

Veskimägi palub haigeid mõista ja toetada. Ta kirjutab oma Facebooki-lehel suurte tähtedega, lisades lause lõppu ka kolm hüüumärki. “HAIGESTUNUD EI OLE KUIDAGI SÜÜDI OMA HAIGUSES, NEID EI TOHI KUIDAGI HALVUSTADA EGA HÄBIMÄRGISTADA!!!”

“Nad tunnevad ennast mitmekordselt õnnetuna, haigusvaevused on pisiasi võrreldes tõrjumise, halvakspanu ja sõimuga,” kirjeldab Veskimägi.

Hinnatud maaarst toob välja ka muud mured, mis seostuvad COVID-19 levikuga. Riigi normaalse toimimise peatumine ja majanduslik kahju on tema arvates vaid osa probleemidest.

"Olen mures võimaliku perevägivalla laine pärast: vanemad on sageli jäänud koduseks, valitseb teadmatus ja mure tuleviku pärast, lapsed peaksid kodus tegelema õppetööga. Karta on ka ärevushäirete sagenemist. Pinged kasvavad ja nii võib tekkida oht vägivallaks või ärevus-paanikahoogude tekkeks. Kindlasti tuleb jääda rahulikuks, toetada nõrgemaid ja vajadusel pöörduda psühholoogilise- ja kriisiabi saamiseks.”

Veskimägi usub, et koos rahulikult ja mõistlikult tegutsedes saame ka koroonakriisist jagu. “Kindlasti ei tohiks kalduda äärmustesse. Minuni on jõudnud teated, kuidas ühes hooldekodus lukustatakse eakad tubadesse, sooviga "neid kaitsta". Kui vanemaealine avastab, et ta on lukustatud ruumis, võib järgneda tõsine paanika, vererõhutõus, oht insuldi või infarkti tekkeks. Kui tekib tulekahju, siis ei taha edasi mõtelda. Nakkuse saanud ei ole selles ise süüdi, nad vajavad inimlikku toetust ja mõistmist, mitte halvakspanu või sõimu.”