Terviseameti peadirektor Merike JüriloFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
22. märts 2020, 12:13

VIDEO | Terviseameti juht uuel nädalal saabuvatest kaitsevahenditest: „Enne kui ma ei ole käega katsunud neid maske, ei julge öelda, et meil on need olemas.“ (8)

Eriolukorra ajal toimub superministeeriumis iga päev kell 12 pressikonverents, kus riigiasutuste ja/või ministeeriumide esindajad annavad ülevaate koroonakriisi olukorrast Eestis.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo tutvustas värskeimat statistikat, mille järgi on Eestis koroonanakkus tuvastatud 326 inimesel. „Iseenesest teste oleme teinud üle 3000 ja viimane nädal näitab, et on püsimas stabiilne kasvutrend, mis ei ole olnud õnneks plahvatuslik, kuid igapäevaselt keskmiselt 5-8 protsenti testidest on olnud positiivsed,“ lisas Jürilo.

Haiglaravil on 15 inimest, kellest kaks intensiivravis ja neist üks kriitilises seisundis. Positiivsema külje pealt on koronaviirusest paranenud neli inimest.

„Kas me võime, kui vaatame praegu numbreid, natukene lõdvendada piiranguid, millega oleme pidanud arvestama ühiskonnas? Terviseameti poolt tahan rõhutada, et me ei tohi hetkel valvsust kaotada. Kõik senised suunised ja juhised, millest on mitu-mitu nädalat räägitud, on jätkuvalt asjakohased,“ rõhutas Jürilo, et tuleb pesta käsi, hoiduda liigsetest kontaktidest ja mitte külastada oma vanemaealisi lähedasi, et haigus ei jõuaks riskirühmadeni.

Terviseamet tegeleb aktiivselt ka Eesti isikukaitsevahendite varude täiendamisega. Üks suur meede selleks on Euroopa Liidu ühishange, mis algas juba veebruaris, kuid selle täitmisega võib minna veel aega.

„Meid tegelikult ka ei rahulda, et maskide hange on see, mille tulemus jääb aprilli-maisse,“ nentis Jürilo.

Lahendusena on hädavajalikeks FFP3 maskideks sõlmitud leping ühe kodumaise tootjaga, aga 27. aprilli paiku peaks Eestisse jõudma ka kaks välismaise hanke tulemust.

„Järgmisel nädalal on tõetund, kas me saame ka need tarned kätte,“ tõdes terviseameti juht. „Enne kui ma ei ole käega katsunud neid maske, ma ei julge öelda, et meil on need olemas. Aga hetkel olen lootusrikas, et need kaks tarnet on järgmisel nädalal tulemas.“

Jürilole annavad lootust, et isikukaitsevahendite soetamisel olukord paraneb kaks uudist: Saksamaa lõpetas neile ekspordikeelu ja Hiinas on tootmine taastumas.

Politsei- ja piirivalveametis (PPA) on koroonaviiruse nakkus tuvastatud viiel töötajal, kuid ameti tööd ja ülesannete täitmist see ei häiri.

„Süütegude üldarvus me suuri muudatusi täheldanud ei ole, samamoodi ka väljakutsetes ja liikluses,“ andis olukorrast ülevaate PPA peadirektori asetäitja Priit Pärkna.

Ka koduvägivallajuhtumite suurt tõusu politsei statistika ei näita. Pärkna pani siiski Eesti inimeste hingele: „Täna on olukord, kus väga paljud on kodus, lapsed on kodus, see tekitab pingeid. Palun suhtuge mõistvalt ja lahendage olukorrad ratsionaalselt.“

PPA kõrge ametniku sõnul üritavad petturid koroonakriisist tuli lõigata. „Kelmid ei puhka, otsivad uusi võimalusi ja jätkavad skeemidega, mida varasemalt on tehtud,“ selgitas Pärkna, et praegu kasutatakse lihtsalt koroonaviirust ära inimestele võltsteenuste nagu kodukoristus või viirustestid pakkumiseks. Tema peamine soovitus oli mitte mingil juhul anda telefoni teel või e-kirjades õngitsejatele oma paroole ning jälgida just meilivahetuse puhul väga hoolikalt aadressi, kust kiri on saadetud – näiteks Eesti ametiasutused kasutavad .ee, mitte .com lõpuga meiliaadresse.

Eraldi tõi Pärkna välja veel noored, kes kogunevad vabal ajal vabas õhus. Neile üritatakse viia peamiselt läbi noorsootöötajate infot, miks see pole hea mõte. „Me saame aru, et õues käimine pole keelatud, aga igal juhul tuleb vältida suurtes gruppides kogunemist,“ sõnas politseiametnik.

Ja lõpetuseks: valitsus kehtestas sel nädalal täiendavad piirangud alkoholi müügile – eriolukorra ajal on see vahemikus 22.00-10.00 keelatud ka baarides-restoranides. Politsei tegeleb ka selle piirangu jõustamisega ning näiteks on juba täheldatud, et mõned lõbustusasutused lubavad inimestel pärast keelukellaaega tarbida ise kaasa võetud alkoholi.

„Meie peamine pingutus pole jõuga midagi maha suruda. Peamine pingutus, nagu kogu riigil, on koroonaviiruse levikut takistada. Loomulikult me kontrollime jätkuvalt ka edaspidi, kas pubid-baarid peavad reeglist kinni, aga kindlasti me ei lähe jõuga midagi tegema,“ rääkis Pärkna. „Need reeglid pole seatud nende eiramiseks, vaid viiruse levimise tõkestamiseks.“