"Jätkake positiivset tervisekäitumist või alustage sellega. Kunagi pole hilja," soovitab biokeemik Peep Palumaa.Foto: Erakogu
Uudised
24. märts 2020, 09:06

EESTI BIOKEEMIK HOIATAB: ohtlik koroonaviirus suudab nõrga tervisega inimesele tekitada korvamatut kahju (15)

Biokeemik Peep Palumaa jätkab artiklisarja koroonaviirusest. COVID-19 pole kõikvõimas, kuid kellele ja miks võib see olla saatuslik? Professor annab ka lihtsaid ja rahakotisõbralikke nõuandeid viiruse vastu võitlemiseks. Tervet talupojamõistust soovitab ta kasutada ka terviseekspertidel.

"Loodan väga, et kaitsemaskid jõuavad kiireimas korras kas tasuta jaotuspunktidesse, apteekidesse või kaubandusvõrku, et igal inimesel oleks võimalus end soovi korral ohtliku viiruse eest kaitsta," kirjutab Palumaa. 

Autor rõhutab, et kirjutatu on tema loogiline mõtterada, mis baseerub keemia, bioloogia, biokeemia ja terviseõpetuse põhitõdedel  ja ei pretendeeri absoluutsele teaduslikkusele ega sunni kedagi muutma oma tervisekäitumist. Inimese mõte ja tegu on meil vaba.

Tahaks seekord jagada ainult ühte, jällegi minu arvates olulist teadusuudist, mis näitab, et COVID-19 pole kõikvõimas ning sisendab teatud inimgrupile juba pisut optimismi praeguse pandeemia ajal, kuid kahjuks mitte kõigile.

Kõigepealt tahaksin alustada haridusliku valgustustööga, kuna näen, et see on vajalik. Sellele vajadusele viitas minu eelmisele artiklile lisatud kommentaar pealkirjaga Frei täpsustus:Viirustel puudub küll ainevahetus, nad ei vanane, aga DNA alusel on nende puhul siiski tegemist organismidega. Viirused on kunagi saabunud Maale kosmosest, aga käesoleval kliima soojenemise ajal sulab neid kõige rohkem välja igikeltsast.”

Lugesin kommentaari mitu korda, vaatasin laike ja vajusin sügavalt mõttesse. Sealt väljudes leidsin, et polegi ehk nii oluline, kui ühel kaasmaalasel on selline ettekujutlus viirustest, nende tekkest ning ka Maa tekkest ja arengust.

On ju võimalik, et see inimene puudus nendest bioloogia ja loodusloo koolitundidest, kus räägiti elusorganismidest ja Maa ajaloost. See võis väga vabalt olla ka põhjusega puudumine, näiteks koroonaviiruse infektsiooni tõttu. Miks mitte, sest teatud tüüpi koroonaviirused põhjustavad meil tavalist külmetust ehk ülemiste hingamisteede põletikku (köha-nohu).

Veel rohkem pani mind mõtlema aga fakt, et sellel kommentaaril oli 23 positiivset ja 21 negatiivset laiki. Ma tõesti ei usu, et kõik need 23 inimest puudusid samadest bioloogia või loodusloo tundidest – see on väga ebatõenäoline.

Seega jäi mul üle ainult tõdeda, et ilmselt 52% inimestest lihtsalt meeldib, kui kellelegi näidatakse tema “õige” koht kätte. Laikide maailmas on seda ju nii lihtne teha. Klikk ja valmis. Bioloogiaeksamil nii lihtne pole. Põhjuseks, miks me nii teeme, on ilmselt rõõm, mida me kõik nii väga vajame. Siinses kontekstis on see siis kahjurõõm ja mida kõrgemalt on kukkumine, seda suurem on ilmselt rõõm. Kirjeldatud nähtus pidi olema eestlastele omane ja ju see nii siis on.

Foto: Vida Press

Kordame üle põhitõed

See kommetaar tõstatas aga vajaduse korrata üle põhitõed, mis pidi olema õppimise ja teadmise aluseks. Kordame siis üle selle koolibioloogia tunni: viirused ei ole elusorganismid eelkõige sellepärast, et neil puudub põhiline elusorganismi tunnus – iseseisev paljunemisvõime.

Nad pole ka organismid, sest neil puudub rakuline ehitus. Toome ära ka eestikeelse Vikipeedia definitsiooni, mis on küllalt täpne: “Viirused (vira; ladina sõnast virus 'mürk') on nukleiinhappest ja valkudest koosnevad bioloogilised objektid, millel puudub rakuline ehitus ning mis paljunevad nakatades elusorganismide rakke.”

Kui uurida definitsiooni biokeemiku terava pilguga, pole Vikipeedia definitsioon tegelikult lõpuni täpne, sest lisaks nukleiinhapetele ja valkudele sisaldavad osad viirused ka lipiide ja neid ümbritseb rakumembraani sarnane lipiidne kaksikkiht. Just selliste viiruste hulka kuuluvad ka koroonaviirused.

Tahan pisut peatuda ka viiruste mõõtmetel. Äsja lugesin ajalehest meie terviseeskpertide arvamust, et viirused on palju väiksemad kui poorid tekstiilis või paberis, mis on absoluutselt õige. Väideti, et viiruste väiksuse tõttu pole mõtet kaitsemaske kasutada.

Kui mul oleks võimalik, siis küsiksin ekspertidelt kolm lisaküsimust: esiteks, kui suured on piisad, mille kaudu viirused põhiliselt levivad, teiseks: kas suvaline mask saab peale pikaajalist kasutamist märjaks ja kui vastus on positiivne, siis kolmandaks – mida see kõik tähendab?

Sellise pisi-Pisa testi vastuseid ära ootamata soovitan kõigile ekspertidele kasutada lisaks olemasolevatele teadmistele ka lihtsat talupojamõistust nii lugedes, kirjutades kui ka tegutsedes, sest seda on meil hetkel hädasti tarvis.

Ülaltoodu polnud mitte teadmiste demonstratsioon, vaid sõbralik soovitus ja lugejate teavitamine olulisest infost, mida meil kõigil on praegu koroonaviirustega suhtlemiseks tarvis.

Maskide teemal ei taha ma enam pikemalt peatuda, sest märkan, et ka ametlikes ringkondades on hakanud jää liikuma. Võite küsida, mille põhjal ma seda väidan ja kuskohas ma seda märkasin? Vastan – nägin kaitsemaske Selveri müüjatel ja klienditeenindajatel, kes loodetevasti on kõik terved.

Samuti loodan väga, et kaitsemaskid jõuavad kiireimas korras kas tasuta jaotuspunktidesse, apteekidesse või kaubandusvõrku, et igal inimesel oleks võimalus end soovi korral ohtliku viiruse eest kaitsta.

Foto: Martin Ahven

Kasuta seepi ja pesupulbrit!

Võite õigustatult küsida, kuidas me eelnenud lipiidide juttu saaksime kasutada? Kas see on oma teadmistega edvistamine? Väidan vastupidist. On üldteada, et teadmisi n-ö vaenlase kohta on võimalik kasutada tema vastu võitlemiseks. (“Vaenlase” mõiste kasutamine viiruste kohta pole lõpuni põhjendatud, sest nagu eelmisest arvamusloost lugesite, on viirused mõnes mõttes ka meie abimehed ehk “sõbrad”)

Kuidas saame viiruste vastu võidelda? Väga lihtsalt – teades viiruste biokeemilist, lipiidset koostist saame järeldada, et meil on võimalik kasutada nende lagundamiseks teiste desinfitseerimisvahendite puudumisel ka detergente ehk pindaktiivseid aineid. Neid aineid sisaldavad seep, pesupulbrid ja paljud pindade puhastusvahendid.

Detergendid lahustavad väga hästi lipiide, teisi rasvaineid, kuid ka mitmeid biomolekule, kaasa arvatud valke ja nukleiinhappeid  - sellisel omadusel põhineb tegelikult nende puhastav toime. Lipiidsete membraanide lagundamiseks sobib ka kõrgem temperatuur. Täpsustan: sellised lihtsad vahendid ei toimi sama hästi teist liiki viiruste puhul, mis on ümbritsetud valgulise kestaga.

Detergentide toime on suhteliselt kiire ja lipiididel ning neid sisaldavatel bioloogilistel objektidel pole sellest pääsu. Seega – kui apteegis ei ole spetsiaalseid desinfitseerimisvahendeid, siis usaldagem seepi ja detergente sisaldavaid pesuaineid ning jätkakem käte ning pindade puhastamist.

Foto: Pixabay

Enamik ohvritest põdes üht või mitut haigust

Nüüd teadusuudise juurde, mida paljud lugejad ilmselt juba ootavad.

Teadusuudis tuleb seekord Itaaliast, kus COVID-19 ohvrite arv kasvas erakordselt kiiresti. Uuringust, mis hõlmas 355 COVID-19 ohvrit, selgus, et valdav enamik põdes lisaks viirusinfektsioonile veel üht või mitut teist haigust: umbes pooltel (48,5 %) ohvritel oli kolm või enam lisahaigust, ühel neljandikul (25,6 %) oli kaks lisahaigust, ühel neljandikul (25,1%) oli üks lisahaigus ja ainult 0,8% ohvritest ei olnud ühtegi varasemat patoloogiat.

Need “teised haigused” olid kõrge arteriaalne vererõhk (76,1%), diabeet ehk suhkruhaigus (35,5 %), isheemia (33%) ning vähemal määral maksahaigused ja dementsus.

On samuti oluline märkida, et ohvrite hulgas oli ka nooremaid, alla 40 aastaseid patsiente, kuid valdav enamik neist olid mehed, kes kannatasid tõsiste terviseprobleemide all. Kui usaldusväärsed need andmed on? Andmed pärinevad Itaalia Rahvuslikust Tervise Instituudist ja neid on ka juba ülemaailmselt refereeritud (www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says).

Seega pole põhjust andmeid ignoreerida. Mida me saaksime nende tulemuste põhjal ette võtta? Esmapilgul tundub, et me ei saa kohe midagi teha, sest situatsioon ja meie haigused sellest teadmisest ju ei parane. Tegelikult saame küll midagi ka kohe ette võtta või õigemini ette võtmata jätta.

Julgen soovitada ääretult lihtsat ja ka rahakotisõbralikku käitumismudelit, mille kohaselt võiks jätta tervistkahjustavad kaubad poest ostmata. Neid kaubaklasse on kaks, sest viimaste teadusuuringute kohaselt on ka alkohol kuulutatud tervistkahjustavaks aineks igasuguses kontsentratsioonis. Annan taas ka tulevikku suunatud soovituse: jätkake positiivset tervisekäitumist või alustage sellega. Kunagi pole hilja.

Mida öelda lõpetuseks?

Lõpetuseks mainin, et COVID-19 on ohtlik ja tugev viirus, kuid terve inimese organism paistab olevat tugevam. Hetkeandmed näitavad, et COVID-19 viirus suudab tekitada korvamatut kahju peamiselt nõrga tervisega inimestele, mis on ka loomulik ja loogiline. Seega hoidkem ja tugevdagem oma tervist!