Foto: Stanislav Moshkov
Kommentaar
25. märts 2020, 19:16

Poodnik | Pese käsi enne poodi tulekut

Supermarket kujutab endast ka viirusekriisi ajal igapäevasteks ostudeks turvalist kohta, sest vastutustundlikud kaupmehed tagavad ka muutuvates oludes klientide ohutu teenindamise.

Kriisi juhtimise peamine tähelepanu läheb müügisaalidele, kuivõrd omatoodangut valmistavates köökides valitsevad niigi kõrged nõudmised, mis viiruse leviku välistavad. Müügisaali toovad viiruse ohu peamiselt kliendid, sest võib juhtuda, et poes käivad lisaks tervetele inimestele ka haigestunud ja need, kes ei tea, et on juba nakatunud. Kui nakatunud inimene näiteks varjab aevastust käega, siis kannab ta viiruse sama käega edasi kõigele, mida puudutab.

Eriolukord poes

Meie oleme paigutanud müügisaalidesse klientidele käte desinfitseerimisvahendid. Arvestades kulunud vahendi koguse järgi kasutatakse neid aktiivselt. Iga kord pärast aevastamist tuleb desinfitseerimisvahendiga käsi puhastada. Tänases olukorras tuleks aga käsi puhastada ka iga kord enne kauplusesse tulemist.

Kui varem olid kassades töötajatel lisaks desinfitseerimisvahenditele kasutusel tekstiilkindad, siis nüüd kasutatakse kummikindaid. Kassiirid ei ole seni kummikinnaste kasutamise üle nurisenud. See näib ka loomulik, sest kasutasime kummikindaid ka enne kriisi nii meie tootmises kui ka toidulettides.

Tooteid me eraldi ei puhasta, kuid töötajad pesevad käsi vähemalt iga kahe tunni järel. Ostukärude ja korvide käepidemeid puhastame kolm korda päevas, samuti uste, külmikute, pähklidosaatorite ning riiulite servi ja käepidemeid.

Tänaseks oleme loobunud lahtiste toidukaupade müügist. Näiteks varem lahtiselt müüdud küpsetised pakendame enne riiulile asetamist, väiksemaid saiakesi pakendame 1-3 kaupa. Osadest lahtiselt serveeritavatest valmistoitudest oleme loobunud. Selle toidu ulatavad kliendile nüüd leti taga asuvad teenindajad pakendatult.

Eriolukorra kehtimise ajal võib kindlasti arvestada, et uute toodete kauplustesse toomine jääb meie töös tagaplaanile, sest keskendume tooteportfelli ja teenuse kvaliteedi ja ohutuse tagamisele. Selleks, et meie poed töötaksid häireteta, peame esmatähtsaks oma enda töötajate tervist. Väiksemategi haigustunnustega töötajad saadetakse osakondade juhatajate poolt viivitamatult koju. Meie töötajad on tervisenõuete suhtes väga teadlikud ja vastutustundlikud ning reeglina haigena tööle ei kipu.

Täiendavad desinfitseerimistööd pole uute töötajate palkamist seni kaasa toonud, sest avame kauplused hiljem ja sulgeme varem, niimoodi võidetud aega kasutame täiendavateks töödeks.

Töökorralduses on toimunud muutus ka tarnijate poolsete kauba riiulile paigutajate jaoks. Enam ei pääse nad kaupluse lattu, nende tooted toovad müügisaali poe töötajad. Kaupa kohale vedavad autojuhid toodetega ise kokku ei puutu. Seal, kus võimalik, viivad kaupluse töötajad kauba avatud ustega furgoonist ise kauplusesse.

Ära näpi kaupa

Ostjate jaoks tuleb kasuks teadmine, et viirus püsib metall- ja plastpindadel 72 tundi ning papil ja paberil 24 tundi, mis tähendab, et selle aja möödudes võib iga pakendit pidada ohutuks. Kindel on see, et toiduga viirus ei levi. Puu- ja köögiviljasid soovitati ka enne praeguse kriisi puhkemist hoolikalt pesta ning praeguses olukorras kõlab see eriti päevakohaselt.

Kaupluses viibides tasub hoida kaasostjatest kahe meetri kaugusele, lihtsalt uudishimust kaupu mitte kätte võtta, aevastus või köhimine katta varrukaga ning kohe käsi desinfitseerida. Distantsi hoidmise nõudest on võimalik praegu üpris hästi kinni pidada, sest inimesed käivad poes harvem ja teevad ühe korraga suuremaid oste.

Ennekõike jälgime nii rahvusvaheliste kui ka rahvuslike pädevate organisatsioonide nõuandeid, nendeks on: Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO, Euroopa toiduamet EFSA, veterinaar- ja toiduamet, terviseamet.

Üldiselt langevad erinevate organisatsioonide hinnangud ja soovitused kokku ning ollakse sama meelt. Kuid tegemist on uue viirusega ja seetõttu tuleb jälgida kõikide poolt jagatavat infot, sest kellelgi pole täit selgust.