Uudised

Viroloogia professor Irja Lutsar: lisapiirangute rakendamiseks on praegu õige aeg (6)

LISA KOMMENTAAR

e.25. märts 2020, 08:07
Väga valus oli seda intervjuud lugeda! Jälgisin Wuhanis toimuvat alates esmase info jõudmisest meie meediasse. Mäletades keskealise inimesena hästi nõukogude aega lõid mul Hiina kommunistide ametlikke uudiseid 'tõlkides' kohe peas punased ohutuled põlema, sest vaist on õpetanud ära tundma patoloogilisi valetajaid. Ja võin väita hilisematele faktidele tuginedes, et olen Lutsari-taolistest professoritest olnud ohuhinnangult kogu aeg vähemalt kaks nädalat ees. Mina, hariduse ja ühiskondliku positsioonita mats! Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.
e.25. märts 2020, 08:19
Tahtsin rääkida Terviseameti kuritegelikust hoiakust jätta Covid-19 sihilikult diagnoosimata. See on kuritegu nende perede vastu, kus esialgu leidub vaid üks kahtlusalune nakatunu, kes nt. kahetoalises korteris või isegi eramajas ei suuda nakatamata jätta teisi pereliikmeid. Lutsar sugereerib meile karantiini paratamatust kuid jätab vihuti välja pereliikmete sundnakatumise ehtsa Covid-haige kõrval elades. Iga taoline nakatumine lükkab epideemia piirkondlikku lõppu paar nädalat edasi ja suurendab haigust raskemini talujate piinu. Kui testimisvahendeid pole piisavalt, tuleb rahvale nii öeldagi.
e.25. märts 2020, 08:52
Kui riik ei suuda tagada viiruse teaduspõhist diagnoosimist testikomplektide puudumise tõttu, tuleks proovida kõigile ilmsete Covid-19sümptomitega haigetele leida riigi toel privaatne põdemiskoht. Spaad on tühjad? Hotellid tühjad? Isegi koolid jäävad sügiseni tühjaks! Sisuliselt sõjaseisukorras elades on valitsusel siin mõttekoht. Pole ju tähtsust, et ründajal puudub inimnägu nagu Stalinil või Hitleril, keda oli lihtne ametlikult vaenlaseks kuulutada. Tähtis on, et viroloogilises sõjas tegutsetaks vähemalt sama efektiivselt nagu 'päris sõjas', kus haavatuid ei saadetud koju põdema.
V25. märts 2020, 07:21
See viroloog võib olla väga hea teadlane viirust läbi mikroskoobi uurides, kuid pandeemiaga võitlemisest ei tea ta midagi. See, kes täna räägib veel masstestimise mittevajalikkusest tuleks vastutusele võtta.
Pettunud paniköör24. märts 2020, 22:44
Alguses anti ikka lootust, et siia maale midagi hirmsat ei tule, nüüd võeti seegi...
Alice24. märts 2020, 22:39
No nüüd võib küll ametlikult öelda, et prof. Lutsari meelest on WHO ebakompetentne. Ka on seda akadeemikud Soomere, Varblane, Vasar ja Tammaru. Samuti prof. Kalda. Rääkimata prof. Meritsast. Need kõik ja mitmed teised välis- ja omamaised eksperdid on rõhutanud kõigi viiruskahtlusega/sümptomitega inimeste testimise vajalikkust ja olulisust.